Evergreens

Het verhaal achter 'Angie'

foto: Rolling Stones Recordsfoto: Rolling Stones Records
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Angie'

De single, ook te vinden op het album Goats Head Soup (1973) was in 2021 de hoogste notering voor The Rolling Stones in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000.

Angie is opgenomen in Kingston, Jamaica, een van de landen waar de band zich ophield om belastingen te ontwijken. Mick Jagger en Keith Richards staan op de plaat als schrijfteam.

In het najaar van 1973 bereikt ‘Angie’ in Nederland de #1 positie. Ook in Amerika is het een #1 hit, ook al was het platenlabel aanvankelijk niet enthousiast over een ballade als single voor de rockband...

Over wie gaat Angie?

Daarover bestaan meer geruchten dan feiten: Was ‘Angie’ David Bowie’s vrouw Angela (altijd ontkend), actrice Angie Dickinson, of toch het (later geboren) dochtertje van Keith Richards, Angela? Mick Jagger was een tijd verwikkeld in een romantische relatie met zangeres Marianne Faithfull (‘As Tears Go By’). Dit liep in 1970 op de klippen, maar Marianne zou een blijvende indruk maken, zo ook (naar verluidt) op de songtekst van ‘Angie’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe zit het met die singlehoes van Angie?

Een versie is op zijn minst opmerkelijk te noemen: Een beschilderde torso van een vrouw, met een mond geschilderd op de navel en haar ogen geverfd op de tepels. Ray Lawrence en fotograaf David Bailey zitten achter de foto waarin Mick met een shawl wordt bedekt, maar wie die dame was… Weet jij het?

Twee singlehoezen van 'Angie' (The Rolling Stones)

foto: Rolling Stones Records

Andere versies van Angie

Zoals het een echte evergreen betaamt, bestaan er meerdere versies van 'Angie'. Deze van Womack & Womack uit 1983 is wat ons betreft een uitschieter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST