Evergreens

Rowwen Hèze in vogelvlucht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rowwen Hèze in vogelvlucht

Rowwen Hèze verzorgt het NPO Radio 5 Vakantieconcert van 2023. Hoog tijd voor een 'In Vogelvlucht' over de band!

Van Engels naar Limburgs

Rowwen Hèze ontstond in 1985 als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De band was op zoek naar een nieuwe zanger en Jack Poels, die eerder bij de band Bad Edge speelde, bleek de perfecte kandidaat.

Rowwen Hèze

foto: ANP

Rowwen Hèze in de jaren '90

Jack stelde als voorwaarde dat hij één liedje in het dialect mocht zingen. De andere bandleden gingen akkoord en besloten zichzelf een nieuwe naam te geven. Zo werd Rowwen Hèze geboren

Ruige Hesen

De bandnaam is geïnspireerd op Christiaan Hesen (1853-1947), een excentrieke dorpsfiguur uit America. Deze geromantiseerde figuur stond bekend om zijn ietwat angstaanjagende uiterlijk en een niet onbesproken verleden.

Zijn bijnaam "Rowwen Hèze" (wat vrij vertaald kan worden als "ruige Hesen") lag goed in het gehoor en de band besloot deze naam over te nemen.

Hoogtepunten

Zowel binnen als buiten Nederland is Rowwen Rowwen Hèze succesvol: naast een tour door het zuiden van Amerika, is de band de eerste Nederlandse act ooit op het Roskilde festival, een groot popfestival in Denemarken.

Los Lobos is een belangrijke invloed voor de band. In 1999 heeft Rowwen Hèze de eer om met hun idolen op te treden in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prijzen

Rowwen Hèze won verschillende prijzen, waaronder een Zilveren Harp en de belangrijkste popprijs van Nederland, een Edison. Ook zijn de mannen ereburger van de gemeente Horst.

Evergreen Top 1000

Maar liefst drie noteringen heeft Rowwen Hèze in de Evergreen Top 1000 van 2022 / 2023: 'De Neus Omhoog', 'De Peel In Brand' en 'Limburg'.

Bekijk 'Rowwen Hèze' in de Evergreen Top 1000