Evergreens

Stevie Wonder in vogelvlucht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Wonder in vogelvlucht

Geboren op 13 mei 1950 geldt Stevie Wonder nog altijd als een van de meest legendarische artiesten, schrijvers en producers uit de Motown stal... en verder!

Blind wonderkind

Steveland Hardaway Morris, blind vanaf zijn vroege leven, leert op jonge leeftijd en drums, bas, piano en harmonica te spelen. Zijn eerste platencontract tekent Wonder bij Motown in 1961. 'Little Stevie Wonder' is dan pas 11 jaar! Zijn eerste single is 'Call It Pretty Music, but the Old People Call It the Blues' (1962). Zou Wonder een kindsterretje blijven?

Motown

Stevie Wonder blijft bij Motown en behoudt de rechten over zijn muziek. Het gaat Wonder goed af: hij toert in 1972 met de Stones, en o.a. het album Talking Book brengt de hits 'Superstition' en 'You Are The Sunshine Of My Life' voort:

Ongeluk

Ook het concept-album Innervisions doet het goed: Stevie Wonder krijgt echter vlak na de release een auto-ongeluk, waarna hij dagenlang bewusteloos is. De zanger is maanden uit de running, maar keert na een aantal maanden terug en speelt in New York live liedjes als 'Higher Ground':

Songs In The Key Of Life

Zijn meesterwerk is misschien wel Songs In The Key Of Life (1976), met liedjes als 'I Wish', 'Pastime Paradise' en 'Sir Duke'. Hij is rond die tijd ook de duurste artiest aller tijden, met een platencontract van 13 miljoen dollar!

Uitgebreid geëerd

Stevie Wonder mag met recht op zijn lauweren rusten. Rustig zal het waarschijnlijk nooit meer zijn: hij kreeg 9 kinderen en werd deze eeuw nog geëerd door talloze artiesten tijdens een Grammy special. Bekijk een video van die avond: