Evergreens

Ramses Shaffy in 5 feitjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Ramses Shaffy in 5 feitjes

Rondom zijn verjaardag plukken we enkele parels van zijn kleurrijke levensketting en proosten we op 'onze' Ramses Shaffy!

(foto's: ANP)

Ramses was een pleegkind

Frankrijk is het geboorteland van Ramses junior, op 29 augustus 1933. Zijn vader was een Egyptische consul (Ramses Shaffy Bey), zijn moeder een Poolse gravin.

Zijn vader was er echter niet voor hem, en zijn moeder werd ziek: Na zeven jaren werd de kleinde 'Didi' naar Nederland gebracht. Via een weeshuis in Utrecht werd Shaffy in 1940 door een pleeggezin in Leiden opgevangen. Het was een warm bad.


Niet in Amsterdam maar in Rotterdam gaf hij zijn laatste optreden

Rotterdam is de stad waar Shaffy zijn allerlaatste optreden gaf: in de Sint Laurenskerk, waar journalist Sander de Kramer de Laurenspenning ontving. Dit gebeurde slechts dagen voor zijn dood in 2009.

Evengoed heeft Amsterdam de vrije geest 'geclaimd’ in beeld en historie: Hij woonde er jaren, bezong het en stierf er. Zijn beeltenis is dan ook op verschillende plaatsen in de wereldstad te bewonderen.

Hij leed aan verschillende ziektes

Het is slokdarmkanker waaraan de zanger uiteindelijk overleed. Maar al in de jaren '70 verslechterde zijn gezondheid. Dit uitte zich onder meer in epileptische aanvallen. Zijn laatste jaren werd hij goed verzorgd in het Dr. Sarphatihuis te Amsterdam.

Hij volgde even de Baghwan

Ondanks zijn hits, filmrollen en roem binnen de kunstgemeenschap vond Ramses schijnbaar niet wat hij zocht. Hij was verslavingsgevoelig en niet erg handig met geld. Shaffy werd zelfs bankroet verklaard en stelde zichzelf onder curatele.

Om rust, nuchterheid en bestemming te vinden vertrok Ramses in de jaren ’80 naar een Baghwan-commune in het buitenland. Als ‘swami’ -volgeling van goeroe Osho- verdween hij zo'n twee jaar van het toneel om zijn spiritualiteit te ontwikkelen...

Hij zong Engelstalig op een single met Focus

Velen weten van de link met Liesbeth List, maar wist je dat Shaffy ook met Thijs van Leer in de groep Shaffy Cantate zat? Dit leidde tot projecten als ‘The Shrine Of God’. Deze Focus-single nam Ramses begin jaren '70 op met Thijs van Leer & Co.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.