Evergreens

Het verhaal achter 'Born In The USA'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Born In The USA'

Veel mensen weten het niet… en hadden het in 1984 ook niet door: het opbeurend klinkende ‘Born In The USA’ is niet bepaald een liefdesbrief aan de Verenigde Staten.

Opgegroeid in de arbeiders-regio New Jersey, is Springsteen de taaiere kant van de Amerikaanse arbeider niet vreemd. Zijn ‘The River’ vertelt immers het verhaal van een in zware tijden verkerende jonge liefde.

Veteranen

De titelsong van Born In The USA -uitgebracht in 1984 en opgenomen in New York- gaat over de betekenis van ‘Amerikaans zijn’, en dan in het bijzonder als Vietnam veteraan.

Voor sommige jongens was de oorlog een uitweg, beter dan een deprimerende toekomst in een betekenisloos stadje met weinig werk. 2/3 van de soldaten ging vrijwillig naar Saigon!

Got in a little hometown jam
So they put a rifle in my hand
Sent me off to a foreign land
To go and kill the yellow man

Springsteen schreef het lied zelf, en dat hoor je: Net als in ‘The River’ wordt een verhaal verteld. Deze jongen werkt in de olie, gaat naar Vietnam en keert terug maar staat dan voor een dichte deur:

Come back home to the refinery
Hiring man says "Son if it was up to me"
Went down to see my V.A. man
He said "Son, don't you understand"

De oorlog in Vietnam duurde in totaal bijna 20 jaar: Ruim 2 miljoen Amerikaanse mannen dienden in het oorlogsgebied, waarvan er 50.000 overleden en 75.000 zwaar gehandicapt terugkeerden van het front. De terugkeer van deze veteranen, zo bleek, was minder aangenaam dan hun voorgangers, de Amerikaanse geallieerden na 1944.

Duistere versie

De single -verschenen in 1985- bereikte in de Nederlandse Top 40 de #10. Maar dit was niet de eerste opname van ‘Born In The USA’. In 1982 nam The Boss een versie in mineur op, passend bij het trieste verhaal.

Beluister deze heel anders klinkende demo-versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protest of niet?

Het feit dat Amerikaanse presidentskandidaten het lied wilden gebruiken voor hun verkiezingscampagnes, geeft misschien wel aan dat het als protestlied de plank een klein beetje missloeg...

Maar dat geldt alleen als je niet naar de tekst luistert!

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST