Evergreens

Het verhaal achter Oh, Pretty Woman

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Oh, Pretty Woman

Op 1 augustus 1964 stond Roy Orbison in de studio om zijn Evergreen Top 1000 klassieker op te nemen.

"Pretty woman, walkin' down the street..."

Samen met Bill Dees schrijft Roy Orbison de single 'Oh, Pretty Woman'. Zij schreven ook samen 'It's Over' voor de zanger. Dees schreef overigens voor meerdere grootheden als Glen Campbell en Johnny Cash.

Het nummer gaat over een zanger die een mooie vrouw ziet lopen. Hij begint zich af te vragen of zij misschien eenzaam en alleen is, net zoals hij. Plotseling draait de vrouw zich om en loopt naar hem toe...

Het lied werd volgens de overlevering geboren op een dag dat Roys echtgenote Claudette zei dat ze de stad in ging om wat zaken te kopen: "A pretty woman never needs money", zou ze hebben gezegd. Het plaatje deed de rest.

Bill Dees: 'We schreven het lied op een vrijdag, namen het de volgende vrijdag op en weer een week later was de plaat te koop, ik had nog nooit zoiets snels meegemaakt.'

Ook in Nederland bereikte het lied de top 5 in de hitlijsten, zijn grootste hit naast 'You Got It', die postuum verscheen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De titel van het nummer was ook een inspiratie voor de succesvolle film Pretty Woman uit 1990 met in de hoofdrol Richard Gere en Julia Roberts.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST