BertOp5
KRO-NCRV

RadioReuzen over hitlijsten

foto: BertOp5
  1. Nieuwschevron right
  2. RadioReuzen over hitlijsten

Hitlijsten zijn altijd goed voor veel luisteraars. En dat is al zo sinds de eerste werd uitgezonden op de radio in 1963. Wie was het eerst? Joost den Draaijer of Herman Stok? Welke lijst is het belangrijkst? De Daverende 30, de Veronica/Nederlandse Top 40, de Mega Top 50/Top 100/Top 30? De Nationale Hitparade? Of toch de Tros Top 50? Welke lijst is het meest betrouwbaar? Gaat het er honderd procent eerlijk aan toe bij het samenstellen van de lijst?

Naast de algemene hitlijsten had je ook nog de specifiekere door de jaren heen. Denk aan de Nederlandstalige Top 10, de Verrukkelijke 15, de Polderpopparade, de Miniparade, de Europarade, de Tipparade en illustere lijstjes als de sHitparade en de Koffiedikparade. Meer dan genoeg om over te praten met dé hitlijstenkenner van Nederland: Johan van Slooten. Hij werkte voor één van de lijsten en schreef er boeken over. Als klein jongetje keek hij met z’n oudere broers en zussen naar Toppop en sindsdien is hij de hitparade altijd blijven volgen.


Belangrijk

Johan van Slooten vertelt uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van de hitparades in Nederland. De lijsten waren van belang omdat radiostations er autoriteit aan ontleenden. Ze waren zo belangrijk dat Hilversum 3 er in de jaren 80 zelfs drie tegelijk had: de Nationale Hitparade, de Nederlandse Top 40 en de Tros Top 50. Drie lijsten die eigenlijk hetzelfde uitdrukten, maar die gerust in dezelfde week allemaal een andere nummer 1 konden hebben.

Beluister de aflevering nu: - RadioReuzen

Beluister de hele serie

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreide podcast RadioReuzen:

Gerelateerde podcast

RadioReuzen

RadioReuzen

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.