Andermans Veren
AVROTROS

Week van de Jaren 80: Freek de Jonge

  1. Nieuwschevron right
  2. Week van de Jaren 80: Freek de Jonge

Een speciaal fragment van Freek de Jonge in Andermans Veren! Begin jaren tachtig ging het niet goed met het Nederlandse cabaret. Men was er op uitgekeken...

(foto: ANP - Freek de Jonge in Mythe)

"Het publiek, maar ook het cabaret zelf. Neerlands hoop, Het Kabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking hielden het voor gezien. De familieshow van Herman van Veen “Onder water”, kwam niet uit de kosten en Van Veen raakte bijna failliet. Paul van Vliet zat tijdelijk in een artistieke depressie, Wim Kan zou voor het eerst van zijn leven floppen op televisie in 1982… niet zo leuk allemaal.

Men ging veel liever naar Muziektheater of bezocht Nederlandstalige bandjes. Maar er was een man die het cabaret weer een nieuwe injectie gaf: Freek de Jonge. Hij verblufte iedereen na zijn scheiding van Bram Vermeulen met zijn soloprogramma De Komiek (1980). Freek de Jonge zou in de jaren tachtig tien grote theaterprogramma’s maken. Daarnaast ook vier oudejaarsconferences en tal van gelegenheidsoptredens.

Kenmerkend in die shows waren de Grote Verhalen. Een van die verhalen laat ik u op deze site horen. De Spin uit de Mythe (1983). Onnavolgbaar!

En dat het in het cabaret, ook in de jaren tachtig, al snel weer goed kwam hoort u in het radioprogramma."

- Kick van der Veer


Andermans Veren
Zondag 22 september
NPO Radio 5