Adres Onbekend
KRO-NCRV

Familie van mogelijke vader Koos Vrieling

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Familie van mogelijke vader Koos Vrieling

"Ome Koos sloot bij ons gezin aan alsof hij er ook bij hoorde."

We raken al snel in de familie Vrieling en we spreken Iris, een kleindochter van Koos, die niet verrast is door het idee dat haar opa mogelijk nog een zoon had. "Ik kijk hier niet zo gek van op, afgaand op wat voor man mijn opa was." Iris staat open voor een DNA-test met Ron, zodat hij eindelijk duidelijkheid krijgt over of Koos Vrieling inderdaad zijn biologische vader was.

Wil je het hele verhaal horen? Luister dan het fragment hieronder.

Het verhaal
In het laatste telefoongesprek met zijn moeder vraagt Ron nog één keer naar zijn biologische vader, maar dit gesprek loopt uit in een woordenwisseling: "Ik vroeg of ik niet Ron Vrieling had moeten heten. Mijn moeder vroeg hoe ik daarbij kwam. Ze ontkende alles en vertikte het om er iets over te zeggen. Ik voelde haar ongemakkelijkheid. Ik vond dat zo vervelend en zei dat ze me terug kon bellen als ze eruit was. Toen heb ik opgehangen. Ik loop hier al zo lang mee en wil graag de waarheid weten."

Ron weet namelijk al enige tijd dat de vader met wie hij opgroeide waarschijnlijk niet zijn vader is geweest. Zo ging het verhaal jaren geleden in de familie al meerdere malen. “Mijn moeder had in de jaren 50 verkering met Max, de man van wie ik altijd dacht dat hij mijn vader was. Op een gegeven moment komt daar ineens bij mijn moeder thuis in haar ouderlijke gezin een man aan de deur: ome Koos. Hij had een winkel in fournituren en damesondergoed en daar ging hij mee naar de klanten toe. Wij waren klant in zijn Brabantse rayon. Bij mijn oma had hij dan een slaapadres als hij in Brabant zaken deed. Elke drie à vier maanden kwam hij, dan bleef hij een paar dagen en ging hij zijn handel uitventen. Ome Koos was nogal een charmeur. Hij rookte een dikke sigaar en had een mooie auto. Maar hij kwam dus in die tijd af en toe bij mijn oma. En zo kwam het dat mijn moeder een keer met hem naar Meersel-Dreef is gereden, net over de grens in België. Daar was een winkel waar ome Koos met mijn moeder wat chocola kocht. En de lezing van de familie is: ‘Ze kwam met haar haren door de war en haar blouse scheef dichtgeknoopt terug van dat ritje.’ Ik vind het een grappig verhaal, hoor. Het maakt mij niet uit! Die dingen die gebeuren..."

Ome Koos is op een gegeven moment niet meer welkom bij Rons oma thuis. Vanaf dat moment komt hij thuis bij Ron en zijn ouders, want die waren inmiddels getrouwd. "Ik kan me dat nog herinneren. Als mijn vader Max nachtdienst had als portier bij de brouwerij in Breda, dan kwam ome Koos. Dan kwam de sjoelbak erbij en werd het heel erg leuk en gezellig. Hij bleef dan ook een paar dagen! Mijn vader Max maakte hem ook gewoon mee tijdens zo’n bezoek. Hij moest dan gewoon werken, maar die zag Koos ook wel rondhangen. Hij at ook mee in de avonden. Ome Koos deed overdag zijn handel en rond het avondeten kwam hij dan weer aanzetten na een dag werken. Dan zat hij bij ons aan tafel en ging mijn vader weer de nachtdienst in. Ome Koos sloot bij ons gezin aan alsof hij er ook bij hoorde. Daarom noemden we hem ook altijd een huisvriend."

Aanknopingspunten
:
* Koos Vrieling of Frieling
* geboren rond 1914 en overleden rond 1982
* Koos was getrouwd met Gien en samen hadden ze drie of vier kinderen
* zij was slechtziend en droeg een bril met dikke glazen
* hij was vertegenwoordiger in fournituren
* ging langs de deuren door heel Nederland met zijn damesondergoed
* had een winkel in Coevorden, die zijn vrouw Gien draaiende hield
* Koos woonde indertijd ergens in Drenthe
* kwam oorspronkelijk uit Groningen
* had een hond: een boxer
* ging na zijn pensionering (rond 1973) wonen in een landhuis in Heerde
* reed altijd in een bordeauxrode Peugeot 404 met een klein vaasje tegen de voorruit geplakt met een bloem erin
* zijn laatste auto was een grote Ford Granada, metallic zilvergrijs met een zwart sky dak erop

foto: Adres Onbekend

Zoeker Ron

Familie van mogelijke vader Koos Vrieling