Adres Onbekend
KRO-NCRV

Over Adres Onbekend

foto: wikimedia commons / KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Over Adres Onbekend

Al sinds 1971 zoeken we in Adres Onbekend samen met de luisteraars naar uit het oog verloren dierbaren. We herenigen niet alleen familie en oude geliefden, maar ook vrienden en collega’s. Zelfs voor gevonden voorwerpen kunt u bij ons terecht!

foto: Adres Onbekend

Zilveren Reiss-microfoon winst, 2016

Iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 zijn wij te beluisteren op NPO Radio 5 en de beste regionale omroepen (Omroep Zeeland, Omroep Flevoland, Radio M Utrecht, Omroep Gelderland, NH Radio en Omroep West). Om 14:00 zijn we ook nog te horen op RTV Drenthe.

In 2016 werd het programma bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon! Het oordeel van de jury luidde als volgt: "Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio: mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes… Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. De ether stroomt vol met verhalen. Ontroerende, schrijnende, pijnlijke, treurige, onrechtvaardige en vrolijke verhalen. Het programma geeft een staalkaart van wat mensen elkaar zoal aan kunnen doen. Ron Kas presenteert empathisch, maar nooit zwaar, nooit sentimenteel. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich. Die stemmen maken Adres Onbekend."

Het programma wordt sinds 2002 gepresenteerd door Ron Kas: “Met het ontstaan van Adres Onbekend is de zoektraditie in Nederland begonnen. Meer dan 30.000 mensen hebben de afgelopen jaren in ons programma een dierbare teruggevonden”.

Ron Kas

Hij is presentator van Adres Onbekend sinds 2002. Geboren in Amsterdam, op 3 februari 1963. Getrouwd met Jacqueline, vader van zonen Stijn (1998) en Koen (2001). Trefwoorden: trots, betrokken, vasthoudend.

Hoe ben je bij Adres Onbekend terecht gekomen?

“Ik ben oorspronkelijk jurist, afgestudeerd aan de VU in 1988. Op mijn vijftiende wist ik al dat ik radiomaker wilde worden. Vooral als ik luisterde naar Felix Meurders, Vincent van Engelen en Peter van Bruggen. Via de ziekenomroep en een piratenzender werd ik nieuwslezer bij Radio Amsterdam. Na een postacademische opleiding journalistiek ben ik in 1993 bij de KRO terecht gekomen. Daar presenteerde ik Dingen die Gebeuren (Radio 1), De Vijfde Verdieping en Route 747 (Radio 5) en sinds 2002 dus Adres Onbekend (Radio 2, Radio 5).”

Wat maakt dit programma zo mooi?

“Adres Onbekend is een combinatie van aansprekende verhalen en de spanning van het live zoeken op de radio. Een gouden formule, onverslijtbaar als je het mij vraagt. Honderden mensen hebben zich verenigd in de Zoekbrigade, zij geven het machtige gevoel dat we iets samen teweegbrengen. Toen we noodgedwongen verhuisden van Radio 2 naar Radio 5 verloren we veel aanhang. Maar tot ons grote geluk boden zeven regionale omroepen aan om samen op zondagmiddag verder te gaan!”

Zoektochten oplossen, hoe doen jullie dat?

“Achter de schermen wordt met een klein team hard gewerkt, we doen veel research. Ook de Zoekbrigade is onmisbaar, zij komen vaak met gouden tips. Daarnaast worden we regelmatig tijdens de uitzending gebeld door luisteraars, die zich in een verhaal herkennen en tips hebben over een zoektocht.”

Is zondag de ideale dag voor Adres Onbekend?

“Vind ik wel! Meer dan ooit is de zondag van Adres Onbekend. Het is een dag waarop je aan jezelf toe komt, met de radio aan. Adres is en blijft met de aangrijpende verhalen een echt luisterprogramma.”

Ben je niet eens toe aan iets nieuws?

“Ik had nooit gedacht dat Adres Onbekend zo lang zou boeien. Voorgangster Anne van Egmond had gelijk toen ze zei dat dit programma je een extra laagje geluk van anderen meegeeft. Als ik afstand neem tijdens vakanties met vrouw en kinderen op een zonnig eiland komen altijd ideeën boven voor nieuwe programma’s. Maar terug op de redactie komen de verhalen, die nooit gaan vervelen. Adres Onbekend verandert voortdurend, onder onze handen. Wat ook gezegd moet worden: we maken Adres Onbekend met een ijzersterke, bezielde redactie.”

Voor zo’n programma geef je je vrije zondagen graag op?

“Dat is de keerzijde, maar de familie begrijpt mijn liefde voor dit vak wel. We wonen in de buurt en gelukkig komen zij ook wel langs bij uitzendingen. Maar ik geef toe, mijn vrouw zou liever een huisje op de Wadden hebben en de jongens nemen me liever mee naar de Johan Cruijff Arena op zondag.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.