Adres Onbekend
KRO-NCRV

kleuter Henkie Ruijs

foto: Lara Bol
  1. Nieuwschevron right
  2. kleuter Henkie Ruijs

“Ik ben het onderwijs ingegaan, toch een beetje geïnspireerd op u misschien!"

Er melden zich wel drie verschillende mannen met de naam Henk Ruijs en gelukkig zit de goede er ook bij! Hij komt aan de lijn: "Uiteindelijk ben ik wel het kleinseminarie gaan doen, maar ik ben geen priester geworden hoor. Ik ben net als u het onderwijs ingegaan, dat is mijn grote passie geworden. Misschien toch wel een beetje geïnspireerd op u..." Beluister de uitzending van 20 maart 2022 voor het gesprek tussen juf Ann Bol en de 'kleuter' van toen Henkie Ruijs.

Het verhaal
In 1950 werkt Ann als kleuterjuf op de Heilig Hartschool in Oss in een klas met wel vijftig kinderen. Één van die kinderen is de 5-jarige Henkie Ruijs, de 'gangmaker en clown' van de klas. “Henkie zette de klas elke keer op stelten en wanneer ik hem aansprak kreeg ik gekke bekken terug…” Henkie heeft geen vaderfiguur in zijn leven, want zijn vader sterft twee weken nadat hij geboren is en Henkie groeit op bij zijn opa, oma en moeder. "Hierdoor veranderde mijn gevoel voor Henkie, hij sprong uit al die leerlingen voor mij. Ik probeerde hem de aandacht te geven die hij verdiende. En met resultaat! We bouwden een fijne band op en hij haalde betere cijfers."

Jong als hij is denkt Henkie al na over zijn toekomst. “Hij vertelde dat hij cowboy wilde worden en met mij wilde trouwen!” Tot zijn twaalfde blijft Henkie op school en hij blijft juf Ann opzoeken. Toch veranderen zijn toekomstplannen: "Later besloot hij dat hij toch priester wilde worden in plaats van cowboy. Toen kon hij niet meer met mij trouwen, haha." Henkie heeft altijd een plek in het hart van Ann gehouden. "Ik ben benieuwd wat er van al zijn plannen terecht is gekomen. Zou hij inderdaad priester zijn geworden?"

Aanknopingspunten:
* Henkie Ruijs
* is geboren in 1945 (of 1944) in Oss
* woonde met zijn moeder en zijn grootouders in de Ossche wijk De Ruwaard
* Henks vader was overleden; zijn moeder was in 1950 weduwe
* Henk zat van 1950 tot begin jaren 60 op de Heilig Hartschool in Oss
* hij wilde na de lagere school wellicht priester worden en vervolgde zijn scholing misschien op een kleinseminarie

Zoekster Ann