Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: nicht Kitty

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: nicht Kitty

Zij kan zich de moeder van Barbara nog herinneren

We vinden Barbara’s moeder Bep Kuipers terug in het Amsterdams Archief. Ze was borduurster en serveerster. En we zien dat ze eind jaren 60 naar Amsterdam is gegaan. Het lijkt er ook op dat ze vlak voor haar dood samen was met iemand. De naam Johannes Marinus Kortekaas duikt op. Met hem woont ze in Amsterdam op twee adressen.

Op 18-12-1978 wordt ze in Amsterdam uitgeschreven en dan staat erbij: Vertrek naar Onbekende Woonplaats. En uiteindelijk zien we dat ze overlijdt op 18-03-1979 in Amsterdam. Ook krijgen we contact met nicht Kitty Koppers, die zich Barbara nog goed herinnert. Ze weet veel te vertellen over Bep. Binnenkort gaan Barbara en Kitty met elkaar afspreken om nog meer herinneringen op te halen. Voor Barbara is er in ieder geval al veel meer informatie bij gekomen…

Het verhaal
Barbara groeit op zonder haar biologische moeder Bep Kuipers. In 1963, als Barbara nog maar een baby is, verlaat haar moeder plotseling het gezin. Barbara en haar oudere broer gaan allebei naar een kindertehuis in Den Haag. Hun vader, Ton Willems, neemt ze jaren later weer in huis. Ondertussen is hij hertrouwt. Barbara is dan 7 jaar oud. Hij vertelt aan haar en haar broer dat hun moeder niet meer leeft. “Het was een hele zware tijd voor mij toen ik weer terug kwam bij mijn vader en zijn nieuwe gezin. Mijn stiefmoeder was echt de boze stiefmoeder uit het sprookje. En mijn vader had een opvliegend karakter. Hij was erg agressief.” Het gezin woont geïsoleerd. Barbara ziet in die jaren nauwelijks familie. Niemand van haar moeders kant, maar ook niemand van haar vaders familie. “Achteraf snapte ik wel waarom, want hij droeg een groot geheim.”

In 1979 staat er politie aan de deur. Moeder Bep Kuipers is op 43 jarige leeftijd dood gevonden op straat in Amsterdam. “Toen ik dit hoorde, voelde het als een klap in mijn gezicht. Mijn leven was niet meer wat het was: mijn moeder had al die jaren nog wel geleefd!” Barbara gaat naar de begrafenis van haar moeder en ontmoet daar ooms en tantes die ze niet kent. “Maar ze wisten wel wie ik was, want kennelijk leek ik op mijn moeder.” Terug thuis escaleert het. Barbara besluit op 17 jarige leeftijd het huis te verlaten en gaat na een jaar van rondzwerven naar een internaat in Groesbeek. Daar woont ze tot haar negentiende met veel plezier, ondanks alle problemen. Dan probeert ze het nog één keer bij vader thuis, maar dit is geen succes. Ze gaat op zichzelf wonen en haar eigen leven leiden. Ze trouwt, krijgt kinderen en ziet haar vader af en toe. “Totdat hij weer eens in de brand stond, toen heb ik eindelijk, na 40 jaar, besloten om het contact voorgoed te verbreken.”

Barbara wil nu, jaren later, alles te weten komen over haar moeder. Haar vader is in 2016 overleden. “Ik weet dat het geen leuke verhalen zullen zijn, want ik heb gehoord dat ze alcoholverslaafde was. Maar ik wil toch graag een beeld vormen van haar. Heeft ze nog wel eens aan ons gedacht? Wie kende haar? Waar woonde ze?” Ze heeft één foto van haar moeder als tastbare herinnering. Meer is er niet.

aanknopingspunten:
* volledige naam: Elisabeth Kuipers
* geboren in 1935 in Den Haag
* ze is op 43 jarige leeftijd overleden in 1979 in Amsterdam
* was getrouwd met Ton Willems
* ze kregen twee kinderen: Tonny en Barbara
* het gezin woonde begin jaren 60 aan de Gabriel Metsustraat in Den Haag
* Bep Kuipers had meerdere broers en zussen
​* ze werkte waarschijnlijk voor haar huwelijk als apothekersassistente