Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: familie van Otto Verwoord

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: familie van Otto Verwoord

Zij hebben nooit iets geweten van het verleden van Otto

We vinden de familie Verwoord in Canada. Otto Verwoord blijkt te zijn overleden. Al in 1987 overleed hij op 57-jarige leeftijd. Zijn drie zoons en vrouw Rie leven nog wel. Zij zijn zeer geinteresseerd in het verhaal van Yvonne, want Otto heeft nooit over zijn verleden willen praten. Rob - een van de zoons - reageert: “Oh my god. How long has Yvonne not seen my father?” Rob wil graag alles horen over zijn vader. Hiermee voelt het alsof zijn vader weer wat dichterbij komt. Yvonne is geëmotioneerd wanneer ze Robs stem hoort: “Hi Rob. What a nice name! My brother’s name is also Rob. I want to let you know that your father was a great man!”

Het verhaal
Yvonne en Otto groeien allebei op in Indonesië en zitten samen op de Hendrik HBS in Batavia. Er ontstaat een hechte vriendschap. In de jaren 40 gaan beide families naar Nederland. Hier komen ze elkaar tegen in Scheveningen, want ze blijken bij elkaar om de hoek te wonen. Ze zetten hun vriendschap voort en Otto steunt Yvonne in de periode waarin ze hard moet werken om haar hoofd boven water te houden. Later verhuist Otto naar Canada om te werken in een hotel. Eind jaren 70 ontmoeten de twee elkaar voor de laatste keer: “Hij had in het telefoonboek naar Gagliardi gezocht en vond mijn broer die hem naar mij bracht. Ik had toen vier kinderen, werkte bij de gemeente Breda en deed het vwo. Ik had daarom vrijwel geen tijd voor hem.”

Hoewel Otto het nooit expliciet tegen Yvonne zei, blijkt later dat hij smoorverliefd op haar was. Toch liet hij dat vaak doorschemeren door een arm om haar heen te slaan, had hij een fotoboek gevuld met foto’s van haar en vertelde hij Yvonne hoe gek hij op haar was.

Inmiddels is Yvonne 88 jaar en vermoedt ze dat Otto overleden is. Als dat waar blijkt te zijn, dan wil ze graag aan zijn familie laten weten dat Otto haar dierbaarste vriend was. “Ik besef nu pas: hij was een geweldige vriend, dat heb ik niet genoeg gewaardeerd.”