Adres Onbekend
KRO-NCRV

Verhalen over opa Geert Luit en oma Tekkelina Dijk

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhalen over opa Geert Luit en oma Tekkelina Dijk

"Deze informatie bracht onverwacht veel verdriet en verwarring met zich mee."

Luisteraars delen tips voor Marijke's zoektocht. Een advocaat zou Marijke met zijn connecties dichterbij de verhalen van het Scholtenhuis kunnen brengen. Een andere luisteraar heeft twee boeken geschreven over het Scholtenhuis. En dan is er nog meneer Wiebe Dijk, mogelijk een afstammeling van Tekkelina Dijk. De zoektocht blijft voortduren!

Wil je het volledige verhaal ontdekken? Luister dan naar het fragment hieronder!

Het verhaal
Marijke groeit op zonder enige kennis over haar opa Geert Luit en oma Tekkelina Dijk. Wanneer haar oudoom Henk contact met haar zoekt, krijgt zij voor het eerst meer informatie over haar grootouders. “Inmiddels weet ik nu redelijk veel over mijn opa en oma, maar toch heeft het gesprek ook vraagtekens opgeroepen. Met name heb ik vragen over de beslissingen van mijn oma Tekkelina Dijk ten tijde van de oorlog.”

Marijke duikt in het verleden van haar oma en ontdekt dat haar oma tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Sicherheitsdienst werkt. "Deze informatie bracht onverwacht veel verdriet en verwarring met zich mee. Ik denk zelfs dat wij mogelijk een intergenerationeel trauma in de familie hebben. Ik hoop door antwoorden te vinden op mijn vragen, dat ik vrede kan sluiten met het verleden."

Ze wil vooral meer te weten komen over haar oma's tijd bij de Sicherheitsdienst. “Misschien had ze het zelf ook wel erg lastig en was het voor haar ook een heftige periode. Ik voel sympathie voor haar als ik er zo over ga denken. Maar ik ga met mijn emoties alle kanten op, want wanneer ik hoor dat ze zomaar haar schoonmoeder op straat heeft gezet, dan merk ik dat ik weer boos word." Marijke hoopt op verhalen van voor 1950 om het mysterie van haar familiegeschiedenis verder op te lossen.

Aanknopingspunten
* Tekkelina Dijk (Lina of Lien) & Geert Luit
* Tekkelina is geboren in 1908 en overleden in 1993
* had twee broertjes; Simon en Jan Dijk
* haar moeder was Grietje Siebrens
* haar vader was Hendrik Dijk
* heeft gewerkt in het Scholtenhuis in Groningen
* heeft nichten Linet en Roelie Dijk
* Geert Luit is geboren in september 1901 en overleden in 1950
* zijn vader heet Jan Luit
* zijn moeder heet Jantje Marissen

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Verhalen over Opa Geert Luit en oma Lien