Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: uit het ijs geredde jongetje

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: uit het ijs geredde jongetje

Er lijken meerdere jongens door het ijs gezakt te zijn in Voorburg destijds...

We vinden verschillende jongens die door het ijs zijn gezakt, maar de juiste lijkt er nog niet tussen te zitten. Kan het Ronald Toledo zijn? Wie weet komen we er binnenkort achter... Beluister onderstaande fragmenten voor het verhaal van Nol!

Het verhaal
Nol is een jaar of tien als hij naar huis loopt langs de sloot aan de Prinses Irenelaan in Voorburg. Het is een strenge winter rond het jaar 1968. Hij ziet vanuit zijn ooghoek een jongen in een wak liggen. Het jongetje probeert er uit te komen, maar Nol ziet dat dit niet lukt en schiet te hulp: “Ik dacht alleen maar: ‘Ik moet zorgen dat ik niet zelf door het ijs zak'.” Nol maakt zich zo lang mogelijk, gaat op het ijs liggen en trekt uiteindelijk het jongetje uit het ijs: “Achteraf vind ik dat wel kordaat van mezelf.”

Het jochie is vijf of zes jaar oud, maar Nol kent hem niet uit de buurt of van gezicht. Hij vraagt waar het jongetje woont en hij wijst zijn huis aan. Omdat Nol hem thuis aflevert, weet hij nog precies het adres van toen: de Baron van Geltingenlaan 43 in Voorburg.

De deur aan het adres wordt opengedaan door de moeder van het jongetje. Zij schrikt enorm, trekt haar zoon naar binnen en gooit de deur dicht. Waarop Nol verbaasd achterblijft: “Ze had me best een rijksdaalder mogen geven voor mijn heldendaad!”

Nol kan het maar niet loslaten... Wie was nou dat jongetje? En wat zou hij in zijn leven zijn gaan doen?

Aanknopingspunten:
* jongen die uit het ijs gered is rond het jaar 1968
* waarschijnlijk geboren tussen 1962-1965
* woonde tussen 1968 en 1970 aan de Baron van Geltingenlaan 43 te Voorburg
* daar woonde een alleenstaande moeder met een zoon
* in 1974 verhuisde deze vrouw met zoon naar de Laan van Haagvliet in Voorburg
* waarschijnlijk nummer 32 of 26
* bijna alle bewoners die daar woonden, waren gelieerd aan boekbinderij Verschoor in die straat