Adres Onbekend
KRO-NCRV

kinderen van familie Dias

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. kinderen van familie Dias

"Ik wil heel graag weten wat er van de kinderen terecht is gekomen..."

We vinden de kinderen Dias, maar er blijkt een gek misverstand te zitten in dit verhaal! De jongste zoon van het gezin, Arthur Dias, komt aan de lijn: “Mijn zus Tineke is inderdaad naar jou vernoemd, maar dat mijn broer naar jouw vader Nanko vernoemd is, dat klopt niet hoor!”

Afgelopen week kwam Arthur Dias aan de telefoon, maar toch is er een week later nieuws voor Tiny. Ook Dodo Lisa Polly meldt zich en is dolblij om Tiny te kunnen spreken. De gesprekken tussen Tiny en Arthur en Dodo Lisa Polly hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Tiny’s moeder reageert in 1950 op een oproep vanuit de kerk om Molukkers op te vangen en wegwijs te maken in Nederland: “Ik herinner me een bus vol met Molukse mensen op de grote markt in Groningen in de vreselijke kou. Daar ontmoette ik Eddy Diaz en zijn vriendin voor het eerst. Ze droegen dunne kleding en mijn moeder zorgde gelijk voor warme gebreide kleding en heeft speciaal voor hen een rijsttafel gemaakt. Er volgden er nog veel meer. We hadden goed contact en werden ook uitgenodigd op Eddy’s bruiloft.”

In 1952 krijgt het echtpaar een dochter en zij wordt vernoemd naar Tiny: “Ze noemden haar Tineke! De familie Diaz had het niet breed en dus lag baby Tineke vaak in mijn poppenwagen. Als 10-jarig kind voelde ik mij heel trots met een échte baby in mijn wagen!” Als de familie Diaz drie jaar later plotseling naar Apeldoorn verhuist, stellen ze Tiny en haar ouders niet op de hoogte: “Mijn ouders zijn nog die kant op gegaan, maar toen waren ze alweer verhuisd naar Alphen aan den Rijn. Het enige wat ik nog weet is dat hun tweede kind naar mijn vader is vernoemd: Nanko. Ik ben zo benieuwd wat er van hen terecht is gekomen...”

Aanknopingspunten:
* Tineke is geboren in 1952 of 1953 en Nanco in 1955
* de familie Diaz heeft gewoond in Kamp Schattenberg, Apeldoorn en Alphen aan den Rijn
* in Schattenberg hadden de kinderen van familie Diaz een vriendin met wie ze vroeger speelden: Dodo Lissa Pally
* Dodo Lisa Pally is vermoedelijk geboren in 1947

Foto's van de familie Diaz en Tiny

Tiny zoekt kinderen van familie Diaz

Vervolg: Tiny zocht kinderen van familie Dias