Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Peter vond pleegfamilie Foekens

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Peter vond pleegfamilie Foekens

Een tweede pleegkind blijkt zich Peter nog te herinneren!

Wanneer de familie Foekens binnenloopt wordt Peter overvallen door emotie. Het raakt hem diep dat hij herinnerd wordt binnen deze familie. Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe deze bijzondere ontmoeting ging! In de uitzending van 14 april 2019 blikken we terug op de zoektocht en blijkt er na de eerste ontmoeting nog veel meer aan licht te komen...

Het verhaal
Peter wordt geboren in het begin van de oorlog. De eerste jaren van zijn leven groeit hij op in een kindertehuis in Rosmalen. Later komt hij in een pleeggezin terecht in Enschede: bij de familie Foekens. Hij is dan ongeveer zes jaar oud. Bij de familie Foekens heeft Peter een goede tijd: “Het was een lieve familie met een vader en een moeder die goed voor me gezorgd hebben.”

Het contact met zijn moeder Adriana Vink in Den Haag is verbroken tijdens de laatste jaren van de oorlog. Pas in 1948 heeft zijn moeder hem weer teruggevonden via het Rode Kruis. Zij is toen op bezoek geweest bij de familie Foekens om haar zoon weer terug te halen. Peter komt vervolgens bij zijn opa Vink wonen in Den Haag, maar zijn moeder Adriana en opa Vink hebben veel ruzie: “Mijn opa heeft zich altijd verzet tegen mij. Dus ik heb die ruzies steeds meegemaakt. Dat was wel heel vervelend, maar ik heb er mee leren leven.”

Peter vraagt verder nooit naar zijn verleden in het tehuis of pleeggezin, want zijn moeder Adriana wil hier ook niets over kwijt: “Ik had de familie Foekens natuurlijk in mijn jeugd al moeten opzoeken, maar ik was bang voor mijn moeders reactie.”

Nu zijn moeder niet meer leeft, hoopt Peter alsnog op antwoorden. Hij hoopt dat er nog kinderen van de familie Foekens zijn die meer kunnen vertellen.

Aanknopingspunten
* Familie Foekens
* hadden van 1946 tot 1948 een jongen van rond de 6 jaar in huis als pleegkind
* dit kind is toen meegenomen door zijn moeder Adriana Vink
* het gezin had waarschijnlijk 2 kinderen (namen onbekend)
* de familie woonden op de Boekweitstraat 48 in Enschede
* waarschijnlijk hebben ze ook op de Fokkerweg 50 in 1946 gewoond