Adres Onbekend
KRO-NCRV

Bijzondere collega Ellen Gerritsen

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere collega Ellen Gerritsen

"Ellen was mijn steun en toeverlaat!”

Via Ellens vroegere hartsvriendin komen we aan haar telefoonnummer. Ellen reageert onwijs enthousiast en komt als verrassing naar de studio: "Ik herken je meteen hoor, ook al zijn we allebei ouder geworden!" De rest van de middag worden er allerlei foto's uit de apothekerstijd uitgewisseld. Beluister de fragmenten voor het hele verhaal en bekijk de video van de ontmoeting hieronder.

Het verhaal
Begin jaren 80 studeert de dan 34-jarige Maaike af van de universiteit als apotheker. “Er studeerden veel apothekers af, maar er was weinig werkgelegenheid. Ik had gesolliciteerd bij twee bevriende apothekers die zelf een apotheek waren begonnen, en toen dacht ik: wat zij doen, kan ik ook!” Nog geen drie maanden later vindt Maaike een pand in Vlaardingen en plaatst ze een advertentie in de Telegraaf. “Daarop kreeg ik een ordner vol met reacties vanuit het hele land. De sollicitatiebrief van Ellen Gerritsen sprong daaruit.”

De nog maar zeventienjarige Ellen komt helemaal vanuit Rijssen in het pand van de apotheek wonen. “In het pand zat een grote kelder, daar hebben we twee slaapkamertjes en magazijnen in gemaakt.” Ellen heeft net de opleiding tot apothekersassistente afgerond en Maaike kan haar hulp maar al te goed gebruiken in die beginperiode. “Ik had nul ervaring. Op de universiteit leer je niet hoe je een apotheek moet runnen of je personeel moet begeleiden. Ellen kende juist die praktische kant. Zij regelde de berekeningen van prijzen enzo, dat wist zij allemaal. Als ik haar niet had gehad... Ellen was mijn steun en toeverlaat!”

Na een tijdje opent Maaike een tweede apotheek in Pijnacker. "Daar kon ik een pand huren voor de apotheek mét een huis met tuin erbij. In die periode kreeg Ellen een vriend, is ze getrouwd en weer teruggegaan richting Rijssen.” Zo’n tien jaar geleden komt Ellen bij Maaikes apotheek in Pijnacker langs om haar op te zoeken, maar Maaike is er op dat moment niet en de assistentes vergeten haar telefoonnummer of adres te noteren. “Daar hadden ze niet aan gedacht… Echt jammer!”

Aanknopingspunten:
* Ellen Gerritsen
* geboren rond 1965
* zij kwam uit Rijssen
* kwam uit een christelijk gezin
* Ellens vader had mogelijk een eigen zaak in Rijssen
* ze had een zus Marja Gerritsen in Zoetermeer
* mogelijk was er ook nog broer
* Ellen was apothekersassistente
* haar eerste baan was in 1983 bij de Wiardi Beckman apotheek aan de Wiardi Beckmansingelin Vlaardingen
* daar heeft ze zeker een jaar of vijf gewerkt als assistente
* in het begin woonde ze daar doordeweeks intern
* later is ze gaan wonen in een soort aanleunwoning vlakbij de apotheek
* eind jaren 80 is Ellen getrouwd
* ze was altijd netjes gekleed en had halflang blond haar met slag erin

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Maaike en Ellen | apotheek in Vlaardingen

Ontmoeting Maaike en Ellen

Video niet beschikbaar

Maaike zoekt bijzondere collega Ellen Gerritsen (deel 1)

Maaike zoekt bijzondere collega Ellen Gerritsen (deel 2)

Maaike zoekt bijzondere collega Ellen Gerritsen (deel 3)