Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: pupil Ruby Stienstra

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: pupil Ruby Stienstra

“Ineke was een van de goede dingen uit mijn verleden.”

Vorige week kwamen we al een heel eind in de zoektocht naar Ruby Stienstra. Tijdens de uitzending krijgen we namelijk een gouden tip naar de broer van Ruby, Sjoerd Stienstra. Die geeft ons het nummer van Ruby, maar helaas: ze neemt niet op.

Later proberen we het nog een keer en krijgen we haar wel te pakken. Ruby vindt het erg leuk dat Ineke haar zoekt. “ Ik heb het niet makkelijk gehad, maar Ineke was een van de goede dingen uit mijn verleden. Daarom ben ik haar ook nooit vergeten.” Ineke en Ruby willen elkaar graag ontmoeten. “Bij voorbaat alvast een dikke knuffel!” roept Ruby uit.

Het verhaal
Ineke is nog jong als ze gaat werken in een huis voor moeilijke pubermeisjes in Apeldoorn. De meisjes wonen in paviljoen ‘Linquenda’, dat onderdeel is van het kindertehuis ‘de Noordhoorn’. Doordat Ineke soms een week achter elkaar aan het werk is, is het een erg intensieve periode. Met Ruby Stienstra heeft ze meteen een goede band. “Ruby was anders dan de andere meisjes. Ze was van goede komaf en had een goede opleiding gehad.”

“Ruby was een heel erg bevlogen meisje. Ze had mooi krullend haar en was een slimme dame.” Uiteindelijk is Ruby aan de Sociale Academie in Enschede gaan studeren. Nu is ze erg benieuwd naar haar, omdat zij een uitzonderlijk meisje was op de groep. Bovendien is er nog een doos met spullen van Ruby. “Het zou echt fantastisch zijn om die aan haar te kunnen geven.”

Wat gebeurde er tijdens de uitzending?
We proberen van alles: we benaderen oud-studenten van de sociale academie in Enschede, we bellen de straat af in Zwolle waar Ruby gewoond heeft én we spreken een Ruby met dezelfde geboortedatum, alleen is het niet de Ruby die wij zoeken! We sturen een buurtbewoner in Zwolle de straat op met foto’s van Ruby, in de hoop dat ze herkent wordt. Gelukkig ontvangen we op de valreep een goede tip van een oude bekende van Ruby: “Ik was bevriend met Ruby’s broer Alex Stienstra. Ik heb haar nooit ontmoet, maar ik weet wel dat ze is geboren in Harlingen en er waren meerdere broers en zussen. Alex studeerde psychologie in Nijmegen. Misschien weet hij waar zijn zus is gebleven?” Ook is er een spoor naar andere familieleden. Wordt vervolgd…