Adres Onbekend
KRO-NCRV

familie van Riekie van Wijngaarden

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. familie van Riekie van Wijngaarden

"Ik was als een dochter voor haar..."

Riekie en Wim van Wijngaarden worden gelijk herkend en Elkan van Dorsten meldt zich op onze voicemail: "Als Riekie bij ons binnenkwam was het altijd feest!". Helaas kan hij niet meer vertellen over de broers en zussen Van der Leest. Maar aan het eind van de uitzending hebben we breaking news: Annet van der Leest stuurt ons een mail en daarmee zijn zij en haar broers en zussen dus gevonden! Helaas krijgen we zoekster Corrie niet meer te pakken, dus zij heeft het goede nieuws nog niet gehoord... Hoe zou ze reageren? Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Corrie werkt als 17-jarig meisje bij Wim en Riekie van Wijngaarden in Delft. Wim is dokter, Riekie helpt bij zijn praktijk aan huis: “Ik was eigenlijk een manusje van alles. Ik poetste, hielp in het huishouden, schreef verwijskaarten voor de dokter etcetera.” Corrie bouwt vooral met Riekie een bijzondere band op: “Ze hadden samen geen kinderen en ik was als een dochter voor Riekie...”

In 1967 gaat Corrie met een vervelende reden weg bij de Van Wijngaardens. Met ‘tante’ Riekie houdt ze altijd contact: “In 1973 is haar man overleden, op de rouwkaart stond dat ze geen bezoek aan huis wilden ontvangen. Ik heb toch aangebeld en Riekie en ik vlogen elkaar direct in de armen.” Helaas is Riekie inmiddels zelf ook al jaren overleden, maar Corrie hoopt op familie om herringen op te halen: “De nichtjes en het neefje uit Delfzijl zijn mij altijd bijgebleven: Boukje, Annet, Miep en Gertje van der Leest. Ik zou graag met ze willen praten over onze tante Riekie!”

Aanknopingspunten:
* Boukje (1952), Miep (1954), Annet (1955) en Gertje (1957) van der Leest
* ze woonden met hun ouders in Delfzijl
* de broers en zussen gingen vaak logeren bij hun oom Wim en tante Riekie van Wijngaarden
* die woonden op het J.C. Van Markenplein in Delft
* Wim was orthopedagogisch chirurg met een praktijk aan huis
* Wim is overleden in 1973
* later is Riekie hertrouwd met Harry Jongenelen
* Riekie is in 1986 overleden in het ziekenhuis
* hun oma (de moeder van Riekie) was mevrouw Van der Leest – Kramer uit Delfzijl
* hun vader heet waarschijnlijk Arend van der Leest, naam moeder is onbekend
* er was nog een tante (een zus van Wim) in Amerika met een dochter Adrianneke en een zoon

Annet in 1964