Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: baby Joke

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: baby Joke

Joke en Ina zijn inmiddels als zussen voor elkaar

Joke en Ina hebben nog steeds contact met elkaar. Ina zegt daarover: “Ik beschouw haar als mijn zus. We spreken elkaar heel veel en ze is niet meer weg te denken uit mijn leven.”

Het verhaal
De familie de Boer woonde in de oorlog in Vlaardingen. Halverwege 1944 stond de moeder van Ina de Boer in de rij voor melk (was op de bon). Bij haar in de rij stond een vrouw met in de kinderwagen twee baby’s. “Goh, dat is wel heel erg moeilijk met twee kinderen” zei moeder. De vrouw legde uit dat één van de baby’s niet van haar was, maar zomaar in de wagen bij haar baby was gelegd met een briefje ‘Wilt u voor mijn kindje zorgen’ en wat kleding.

Moeder de Boer besloot de baby in huis te nemen en Joke werd opgevoed als haar eigen kind en groeide op van een ondervoede baby naar een sterke kleuter.

Na de oorlog werkte een broer van Ina bij de POD (Politieke Opsporings Dienst). Hij komt in de gevangenis in Scheveningen een vrouw tegen, die de hele dag babykleertjes haakt. Ze vertelt hem dat ze in de oorlog haar kindje heeft moeten afstaan en vraagt of hij kan helpen zoeken. Bij de broer van Ina gaan direct bellen rinkelen. Dát is de Joke die bij ons thuis woont!