Adres Onbekend
KRO-NCRV

Charmeur Hans Hermans

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Charmeur Hans Hermans

Een week later hebben we goed nieuws voor Riek: Hans kan zich haar ook nog herinneren en staat zeker open voor contact. "Ik heb goede herenneringen aan onze ontmoetingen op het station!" Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Tijdens de uitzending

We vinden een volle neef van Hans, Wil Hermans, maar hij weet ook niet waar Hans nu is. Ook gaat er een spoor naar Hans' broer Dick in Groesbeek. Hij gaat zijn broer inlichten over de zoektocht!

Het verhaal
Het is 1959. De 21-jarige Riek zit in de trein als Hans Hermans naast haar komt zitten. “Ineens hoor ik FLITS en begint hij foto’s van me te maken.” Hans fotografeert Riek terwijl ze een raampje openmaakt en schiet close-ups van haar gezicht. “Ik zei er niks van, want hij overviel me nogal op dat moment.” Ze is overrompeld, maar beschouwt het ook wel als een compliment. Hans stelt zich daarna voor en ze raken in gesprek. Na de treinreis wisselen ze adressen uit en niet veel later ontvangt Riek haar eerste brief van Hans, inclusief de foto’s die hij van haar heeft gemaakt. De brief bevat tevens een dikke, vette stempel met het adres van Hans. Ze besluit hem terug te schrijven.

Riek werkt als verpleegkundige in opleiding bij de Mariastichting in Haarlem en woont daar intern. In de weekenden reist ze van Haarlem naar Venray. Riek en Hans spreken dan af op station Nijmegen, waar Riek zo'n drie kwartier moet wachten op de volgende treinaansluiting. Vaak zitten ze op een bankje te kletsen over alles wat hen bezighoudt. Het komt ook weleens voor dat Riek een trein later neemt, maar het blijft allemaal erg onschuldig. “Het zou kunnen dat hij verliefd op me was, maar ik had daar geen ervaring mee. Ik was afwachtend. Maar hij had duidelijk interesse, want hij wilde me telkens weer zien.”

Van mei tot augustus 1959 krijgt Riek elke maand een brief. Het laatste bericht is een afscheidskaartje in september. Hans schrijft dat hij aan het inpakken is voor Parijs, waar hij een avondopleiding gaat volgen. De kaart bevat helaas geen adres in Parijs. “Het is zo abrupt geëindigd. Misschien was het wel heel anders gelopen als ik nog iets van hem had gehoord uit Parijs.”

Aanknopingspunten:
* Hans Hermans
* vermoedelijk geboren rond 1938
* opgegroeid op de Tooropstraat in Nijmegen
* zijn ouders hadden een rijwielzaak op datzelfde adres
* zij volgde de hbsa en werkte als journalist bij het blad ‘Jonge Mensen’
* in het najaar 1959 vertrok hij naar Parijs voor een avondschool opleiding

Riek zoekt charmeur Hans Hermans (deel 1)

Riek zoekt charmeur Hans Hermans (deel 2)

Riek zoekt charmeur Hans Hermans (deel 3)

Riek zoekt charmeur Hans Hermans (deel 4)