Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Lidy van Haever

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Lidy van Haever

“Ik kan niet geloven dat ze maar 52 jaar geworden is.”

Lidy blijkt één favoriet radioprogramma te hebben, namelijk: het onze! Ze luistert iedere week en hoort ineens haar eigen naam voorbijkomen. Ze reageert meteen: “Ik word gezocht, maar door wie?” We vertellen haar dat het gaat om een vriendin uit Sint-Niklaas, maar vertellen haar ook meteen het slechte nieuws daarbij. Ze is verbaasd: “Jeetje, dat kan ik niet geloven. Wat erg! Dan is ze maar 52 jaar geworden.” Lidy betreurt dit zeer, want ze had Jeanine graag nog eens ontmoet. Ze wil Frans graag te woord staan en komt vanuit Zeeland aan de telefoon: “Woon je nog in België, Frans?” Frans is blij dat Lidy heeft gereageerd en schrikt van zijn eigen emoties: “Ze is nu twintig jaar overleden. Dat is lang, maar tegelijkertijd ook niet lang.” Het doet hem veel om een dierbaar iemand uit het verleden van zijn overleden vrouw weer terug te vinden. Ze gaan elkaar binnenkort ontmoeten!

Het verhaal
In de jaren 60 zijn Jeanine de Maeyer en Lidy van Haever altijd samen. Ze doorlopen samen de middelbare school en in het weekend gaan ze op stap om te dansen. Op een gegeven moment krijgen ze allebei een vriendje en trouwen ze. Jeanine met Frans in 1967 en Lidy met Ruud. Ze blijven elkaar zien en Frans is ook wel eens bij Lidy en Ruud op bezoek geweest. “Maar het was niet zo dat ik hele goede vrienden met Lidy was. Zij was echt de boezemvriendin van mijn vrouw.” Doordat ze allebei druk zijn met hun eigen leven verwatert het contact. Frans herinnert zich nog wel dat ze heen en weer kaartjes hebben gestuurd na de geboorte van hun kinderen. Hij heeft een van die kaartjes ook nog thuis. “Het is ondertekend met: Lidy, Ruud en kinderen. Ik weet de achternaam van Ruud helaas niet.”

Ook nadat het contact verloren is gegaan, heeft Jeanine het nog wel eens over haar vriendin Lidy. “Het waren altijd zeer positieve herinneringen.” Frans meent nog te weten dat Jeanine een zus had, maar meer weet hij niet. Ook de verhuizing naar Hoogerheide staat hem vaag bij. Daar zou ze zijn gaan wonen. Jeanine is twintig jaar geleden overleden. “Omdat ik Lidy’s adres niet meer had, heb ik haar dit nooit kunnen vertellen.”