Adres Onbekend
KRO-NCRV

Biologische vader Jan Cornelis Marjee

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Biologische vader Jan Cornelis Marjee

"Je wil toch weten waar je vandaan komt..."

Tijdens de uitzending
Soms is de oplossing makkelijker dan je denkt. Wij hebben oude telefoongidsen erbij gepakt en zijn gaan zoeken op de naam Marjee. Na vele telefoongesprekken, hadden wij een Marjee te pakken die de naam Jan Cornelis Marjee wel bekend voor kwam. Cor herkende hier namelijk zijn eigen vader in! Hij dacht alleen dat hij nog de enige zoon was van Jan Cornelis, maar wat blijkt.. Gerda is zijn halfzus. Cor is meteen met zijn vrouw naar de studio gekomen om Gerda te verassen. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Gerda komt er als tienjarig kind achter dat ze is geadopteerd. "Ik zag op mijn geboortekaartje staan: 'Ze heet Jacoba Geertruida, maar wij noemen haar Gerda Jacoba Hiltje'. Dat vond ik raar, en toen kwam het hoge woord eruit: mijn biologische moeder heeft me na mijn geboorte afgestaan." Als ze twee jaar geleden het dossier van de kinderbescherming in haar handen krijgt, komt Gerda erachter waarom: "Een ongetrouwde vrouw die een kind kreeg was toen een schande. Mijn vader wilde destijds wel met mijn moeder trouwen, maar dat heeft haar moeder tegengehouden. Zij kon mijn vader niet luchten of zien, vooral omdat hij al eerder getrouwd was geweest en al drie kinderen had."

Na een emotionele ontmoeting met haar biologische moeder, die vertelt dat haar vader Jan Marjee heet, gaat Gerda’s zoektocht verder. "Ik vond een nicht in Frankrijk die mijn vader vroeger gekend heeft. Zij vertelde dat hij eerst op de grote vaart voer en daarna bouwvakker is geworden, maar dat ze ook niet weet of hij nog leeft." Gerda weet in ieder geval dat Jan dus nog drie kinderen heeft die ze hoopt te ontmoeten. "Ik wil weten wat er in zijn leven is gebeurd. Is hij daarna nog een keer getrouwd? En wat voerde hij uit in de scheepvaart? Was het een zeeman of niet?"

Aanknopingspunten:
* Jan Cornelis Marjee
* geboren in december 1926, vermoedelijk in Den Haag.
* in 1939 woonde hij ook nog in Den Haag; aan de Naaldwijkschestraat
* zijn ouders heetten Hermanus Marjee en Wilhelmina Marjee-Batenburg
* hij had broers en zussen: Margreet, Wilhelmina, Bart en Hermanus
* alle vier de broers en zussen zijn inmiddels waarschijnlijk overleden, op Bart na
* Jan was zeeman op de grote vaart, later werkte hij als bouwvakker
* broer Herman was getrouwd met Maria Verbrugge
* Herman is in 1990 overleden

Biologische vader Jan Cornelis Marjee: Deel 1

Biologische vader Jan Cornelis Marjee: Deel 2