Adres Onbekend
KRO-NCRV

Baby uit 1946: Elly Simonis

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Baby uit 1946: Elly Simonis

"Ik heb nog nooit

De Zoekbrigade vindt een overlijdensadvertentie van de moeder van Elly Simonis uit 1990, waar Elly ook de achternaam Van Bergen draagt. Ook gaat er een spoor naar Aerdenhout. Als we daar op gaan zoeken, komen we uit bij een R.J.C. van Bergen. Het is meteen raak! Elly vindt het leuk dat Anneke hier zoveel moeite voor doet. "Ik heb mijn geboortekaartje nog nooit gezien!" Beluister de uitzending van zondag 22 januari 2023 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Anneke is een streekroman aan het lezen als ze bij het omslaan naar de volgende bladzijde een envelop vindt. In de envelop die geadresseerd was aan J.H.B. Jeuken in Breda zit een geboortekaartje. "Op de voorkant staat in schuinschrift: Elly. Daaronder staat een ooievaar op een nest waar een baby in ligt." Het blijkt om het geboortekaartje van de Dordtse Elly Simonis te gaan. "Ik weet niet meer waar ik het boek vandaan had, maar het geboortekaartje was al heel oud; het kindje is geboren in 1946." Twee jaar eerder dan Anneke, die van haarzelf geen geboortekaartje heeft. "Ik ben één van twaalf kinderen en wij hebben allemaal geen geboortekaartje. Van al mijn neven en nichten heb ik er wel een."

Inmiddels heeft Anneke het geboortekaartje al meer dan dertig jaar in haar bezit. "Ik vond het zonde om het weg te doen. Een paar weken terug stond er iemand in de krant die een geboortekaartje, dat ook al heel oud was, in de bus had gehad. Ik moet hier toch iets mee doen, dacht ik toen, want misschien is er wel iemand die het graag wil hebben. Ik had dat zelf ook leuk gevonden!"

Aanknopingspunten:
* Elly Simonis (volledige naam: Pietronella Catherina Andrea Simonis)
* geboren in maart 1946 aan de Viottakade in Dordrecht
* haar ouders waren de heer Simonis en mevrouw Koning
* op het geboortekaartje van Elly staat een ooievaar en een ooievaarsnest met daarin een baby
* het geboortekaartje was geadresseerd aan J.H.B. Jeuken, Effen in Breda Post Princenhage

Het geboortekaartje van Elly Simonis