Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: twee halfzussen Sannie en Agaath

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: twee halfzussen Sannie en Agaath

Ze wonen in Australië en Zuid-Afrika!

We worden veel gebeld over de gezochte halfzussen en komen uiteindelijk in de familie terecht! We spreken een neef in de familie – Eric - en hij vertelt ons dat de twee zussen niet meer in Nederland wonen: Agaath woont nu in Zuid-Afrika en kan niet aan de lijn komen. Maar Sanny, die in Australië woont, krijgen we wel aan de lijn. Zij vertelt ons dat er altijd een foto van Cor in huis heeft gehangen: “Als kind heb ik wel eens gevraagd wie toch op die foto stond die bij ons in huis hing. En toen werd mij gezegd: ‘Dat is je halfzus Corrie.’ En daardoor hebben wij altijd van jouw bestaan geweten.” Cor is overweldigd door al het nieuws. Na de uitzending spreekt ze Sanny uitgebreid en ze gaan contact houden. Cor laat het nieuws even zakken: “Dit is veel voor me. Ik ben blij. Bedankt.” Het verhaal
Cor (86) denkt tegenwoordig steeds vaker aan haar twee jongere halfzussen, die ze slechts eenmaal in haar leven heeft ontmoet. Ze vraagt zich af of haar halfzussen nog leven en zo ja, of ze hen nog eens kan ontmoeten. Cor en haar twee jongere halfzussen Agaath en Sanne delen dezelfde vader. Cors levensverhaal is triest: zelf groeit ze niet met haar vader op. Er zijn veel vragen en ze hoopt dat haar halfzussen meer kunnen vertellen.

Cor wordt in 1933 geboren in Leiden. Hier groeit ze het eerste gedeelte van haar leven op, totdat de oorlog uitbreekt. Haar vader Jilles van Soest wil voorkomen dat hij wordt opgeroepen en besluit te vluchten. Zonder medeweten van zijn vrouw Saar brengt hij Cor onder bij familie in Rotterdam. Jilles verdwijnt uit het leven van Cor en haar moeder. Na de oorlog lukt het Saar om haar dochter Cor terug te vinden. In Leiden treft ze dan haar vader Jilles, die inmiddels een nieuw gezin is begonnen: “Hij was toen getrouwd met Martha Agatha Maria Akerboom. Zij hadden twee dochters: Agaath en Sanne.”

Cor ziet deze twee halfzussen slechts één keer. Cor is dan tien jaar en Agaath en Sanne zijn waarschijnlijk vier en zes jaar: “Ze zeiden toen dat het mijn halfzussen waren, maar dat begreep ik toen niet helemaal.” Hierna verdwijnt vader Jilles – dit keer met zijn nieuwe gezin - opnieuw van de aardbodem. Cor ziet haar vader en haar halfzussen nooit meer.

In januari 1961 komt Cor er dankzij een overlijdenskaartje achter dat hij van Leiden naar Apeldoorn is verhuisd. Daar zou hij eigenaar van het pension Aurora kunnen zijn geweest. Of verbleef hij daar als gast?