Adres Onbekend
KRO-NCRV

Hajo zocht zijn biologische vader Cornelis Bek

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Hajo zocht zijn biologische vader Cornelis Bek

“Ik weet niet waarom, maar ze kwam ineens met een naam en meer informatie..."

Het is onwaarschijnlijk, maar waar. Nadat we alle archieven ondersteboven hebben gekeerd en de een na de andere Cornelis Beck, Bek en Becker afgestreept wordt, krijgen we een telefoontje van mevrouw Kootte: "Ik had een oom Bek en zijn leeftijd klopt, hij kwam in het sanatorium en er was inderdaad een café in Rotterdam..." Nu moeten we bij verdere nabestaanden op zoek naar meer duidelijkheid. De lijnen staan open op 0800 3030300 en zoeken@adresonbekend.nl. Deze spannende ontknoping hoor je in het fragment hieronder.

In de afgelopen zomer heeft Hajo een DNA-test gedaan met zijn mogelijke broer. De uitkomst hiervan hoor je in de uitzending van zondag 4 september.

Het verhaal
Hajo groeit op met zijn moeder Foke Mol en vader Berend Strik, althans totdat zijn moeder hem vertelt dat Berend niet zijn biologische vader is. “Mijn moeder heeft erg veel narigheid met die man meegemaakt, dus toen ze mij vertelde dat hij niet mijn vader is, deed dat mij qua gevoel niet zoveel.” Hajo heeft een prima band met zijn moeder, maar de vraag wie zijn biologische vader is, blijft toch wringen. “Ik heb haar nooit iets kwalijk genomen, maar toch is er afstand geweest over het niet vertellen wie mijn vader is.”

Als moeder Foke op haar sterfbed ligt, komt er meer informatie naar boven over Hajo’s vader. “Ik weet niet waarom, maar ze kwam ineens met een naam en meer informatie.” Foke vertelt hem dat zijn vader Cornelis Beck heet en dat ze elkaar hebben ontmoet in het sanatorium Zonnestraal in Hilversum. “Mijn moeder was daar verpleegkundige en Cornelis’ opa lag daar.”

Later gaat er nog een belletje rinkelen bij Hajo. “De plaatsnaam Rotterdam was al vaker gevallen. Zijn opa had namelijk een kroeg daar. Wie zou het weten, kroegbaas Beck en zijn kleinzoon Cornelis?”

Aanknopingspunten:
* (familie van) biologische vader Cornelis (mogelijke roepnaam Cees) Beck (spelling onzeker)
* waarschijnlijk is hij geboren rond 1925
* eind 1946 kwam hij in het sanatorium Zonnestraal in Hilversum, waar zijn opa lag
* de archieven van het sanatorium zijn helaas vernietigd
* Cornelis’ opa had een café in Rotterdam
* Cornelis kreeg iets met Foke Mol
* zij werkte in het sanatorium als verpleegkundige
* Foke kwam uit Velsen Noord en woonde destijds aan de Zeestraat in Beverwijk
* haar vader had daar een manufacturen en fournituren zaak
* haar vader was een Fries, haar moeder kwam uit Amsterdam.
* Foke was ca. 1.60 meter lang, mollig en had blond krullend haar
* Foke raakte zwanger van Cornelis en hij wilde het samen opvoeden, maar zijn familie stak daar een stokje voor
* mogelijk stond een zoon van Cornelis rond 1986 op een camping in Saint-Martin-d'Ardèche in Frankrijk met zijn vrouw en twee of drie kinderen
* waarschijnlijk was Cornelis een lange man

Hajo's zoon die sprekend lijkt op Cornelis Beck - twee foto's van Foke Mol