Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: mogelijke halfzus Mieke Kox

foto: Marianne en Eri
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: mogelijke halfzus Mieke Kox

"Toen Mieke haar kindje kreeg, reed mijn moeder helemaal naar Zwitserland..."

Zussen Marianne en Eri staan met open mond te kijken als ze de reacties op hun zoektocht horen. Eerst meldt Willem de Koning zich, zijn broer Paul heeft vroeger een relatie gehad met Mieke Kox: “Hij zit nu ook in Zwitserland bij zijn dochter. Maar ik weet niet hoe dit verhaal nou precies in elkaar past…” Verder reageert ook een neef, maar hij staat vooralsnog helaas niet open voor contact. We willen dus nog steeds graag in contact komen met Mieke. Wie weet meer? 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Als kind hoort Marianne verschillende verhalen over haar nichtje Mieke: “Mieke is opgegroeid bij onze opa en oma Kox, de ouders van mijn moeder Riet. Maar van een tante hoorden we dat Mieke een kind van onze moeder zou zijn, mijn halfzus dus! En mijn moeder deed inderdaad wel altijd heel geheimzinnig over Mieke, terwijl ze toch veel bij ons over de vloer kwam...”

Er is veel onduidelijkheid over het verhaal van Mariannes moeder. "Ze heeft één miskraam gehad, voor mij. Ik ben de oudste. Maar nu vraag ik me af of dat wel waar is. Misschien is dat wel Mieke geweest. Klopt dat verhaal wel? En zou Mieke zelf wel weten dat ze misschien een halfzus van ons is?"

Mieke verhuist naar Zwitserland en trouwt daar met Hans. Ze hebben twee dochters: Manuela en Astrid. "Het grappige is dat mijn moeder nooit lange reizen maakte. Maar toen Mieke haar kindje kreeg, reed ze helemaal naar Zwitserland. Bijzonder hè?” Aangezien Mieke in Zwitserland woont, is de hoop gevestigd op neef Jan Laemers. "We kunnen het niemand meer vragen. Neef Jan is de enige die dit op kan lossen. Ik ben zo benieuwd wat er waar is van dit verhaal...”

Aanknopingspunten:
* mogelijke halfzus Mieke
* waarschijnlijk draagt ze de achternaam Kox
* waarschijnlijk is ze geboren in de jaren 40
* is opgegroeid bij Frederika Kox-Geits (*1889) en Peter Hubertus Kox (*1889) in Maastricht
* er was een tante Kathe Kox (*1913), die getrouwd was met meneer Laemers
* Mieke is verhuisd naar Bazel, Zwitserland
* is getrouwd met Hans en heeft twee dochters: Manuela en Astrid
* Hans zat in het Zwitserse leger
* Kathe heeft drie zussen: Engelina Sofia (Inge, *1915), Frederika Johanna (Riet, *1917) en Gertruda Petronella (Truus, *1920)
* Kathe is geboren in Duitsland
* Inge is geboren in Heer (Limburg)
* Truus en Riet in Maastricht
* oma en opa zijn Frederika Kox-Geits (*1889) en Peter Hubertus Kox (*1889)
* ze woonden aan de Heerderweg in Maastricht
* Kathe en meneer Laemers zijn al vroeg gescheiden
* Kathe was coupeuse en had haar werkkamer thuis
* Mieke was blond en niet overdreven lang

button arrow
button arrow
foto: Marianne Becks