Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Mijn biologische vader

  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Mijn biologische vader

"Dat verhaal kende iedereen hier, maar wie die dakdekker was... Geen idee!"

Vervolg
Diana zag een foto van Bas en las het verhaal over zijn vader op Facebook. Dit lijkt wel erg op mijn vader, dacht Diana. Haar vader Anton was dakdekker en heeft ook bij het bedrijf Frauenfelder gewerkt. Diana en Bas gaan het nu verder samen uitzoeken. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending
Via een tip krijgen wij de naam van het dakdekbedrijf binnen: Frauenfelder. Wij spreken John, hij is al meer dan 45 jaar werkzaam bij P.H. Frauenfelder en meldt dat het waarschijnlijk de andere Frauenfelder moet zijn geweest, L. Frauenfelder, want die deden meer gemeentelijke klussen. Dit bedrijf was van Loek Frauenfelder, maar Loek blijkt te zijn overleden. Zijn schoonzoon Martin, die herkend het verhaal niet, maar gaat wel kijken of hij ons verder kan helpen.

Het verhaal
Bas' moeder, Anita van Ommeren, is zestien als ze in 1979 zwanger raakt. Het is een groot taboe en toch wordt zoon Bas in juni 1980 geboren. Hij woont tot zijn achtste met zijn moeder bij zijn opa en oma. Als zijn oma overlijdt, ontmoet Bas’ moeder een andere man: “Ik was toen acht jaar. Mijn moeder heeft mij toen de achternaam van haar man gegeven. Ik heb al die tijd gedacht dat hij mijn vader was, maar toen ik een jaar of elf was kreeg ik te horen dat het niet zo was. Dat was heel heftig...”

Bas is inmiddels al vier jaar lang op zoek naar zijn biologische vader. Hij krijgt hulp van zijn vrouw Debby en zijn schoonmoeder. Samen hebben ze al het een en ander kunnen vinden: “Mijn vader zou in 1979 dakdekker zijn geweest op de Anne Frank Mavo in Den Haag. Mijn moeder heeft destijds een relatie met hem gehad en de hele school zou geweten hebben dat mijn moeder zwanger van hem was. Hij was toen een jaar of 22, had donker haar en droeg een bril of werkbril. Veel verder zijn we nog niet gekomen... Het zou zoveel helpen als we wisten voor welk bedrijf hij werkte."

Bas loopt met veel vragen rond en de zoektocht doet hem een hoop: “Mijn belangrijkste vraag is: wist hij het of niet? Wist hij dat mijn moeder zwanger was? Ik ben nu veertig en wil gewoon heel graag weten waar ik vandaan kom. Ik heb zelf ook kinderen en soms vragen ze of ik geen ‘papa’ heb. Dan moet ik zeggen dat ik niet weet wie hij is… Ik ben een grote vent, maar dat blijft een moeilijk moment. Meestal geven ze me daarna een knuffel. Ik zou het heel jammer vinden als mijn vader geen contact wil, maar dan is het ook goed. Het zou me al rust geven als ik weet wie het is…”

De oud-schooldirecteur Wim Gijzen en Anita’s mentor Wim van Brakel kunnen de gebeurtenis zich ook nog herinneren: “Dat verhaal kende iedereen hier op school, dat is altijd blijven hangen! Ik heb de zwangerschap als mentor van Anita van dichtbij meegemaakt, kwam ook veel thuis om met haar ouders te praten over hoe het verder moest."

Aanknopingspunten:
* Bas’ onbekende biologische vader
* hij heeft in september/oktober 1979 omgang gehad met Anita van Ommeren
* hij zou dakdekker zijn geweest op de Anne Frank Mavo aan de Weesperstraat in Den Haag toen, waar Anita op school zat
* hij is waarschijnlijk geboren rond 1956/57 (misschien iets eerder)
* hij en Anita zouden een relatie hebben gehad, maar hoe lang dat geduurd heeft is onbekend
* mogelijk was hij getrouwd of verloofd, want hij droeg een ring
* Anita van Ommeren is geboren in 1963 en woonde destijds met haar ouders in de Haagse Schilderswijk
* in juni 1980 is Anita bevallen van Bas
* of vader hiervan weet is onbekend
* Bas is bijna 2 meter met bruin haar, bruine ogen en een tintje
* hij zou erg op zijn vader lijken
* vader had ook donker haar, was brildragend (of het was een werkbril?) en had een stevig postuur
​* wie mogelijk meer weet over het dakdekkersbedrijf: oud-schooldirecteur Wim Gijzen

Bas zoekt zijn biologische vader - deel 1

Bas zoekt zijn biologische vader - deel 2

Bas zoekt zijn biologische vader - deel 3

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Mijn biologische vader

Vervolg: Mijn biologische vader