Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vrienden Piet en Ineke Kuipers

  1. Nieuwschevron right
  2. Vrienden Piet en Ineke Kuipers

"Hier heb je een tientje om de kosten voor het opvragen van onze verhuizing te verrekenen!"

Beluister onderstaande fragment om te horen hoe fantastisch de vrienden het vonden om elkaar weer te zien! Piet gaf gelijk een tientje aan Jan voor de kosten die hij maakte met een eerdere zoekpoging naar het stel.

Het verhaal
Wanneer Jan in militaire dienst zit in ’t Harde in ‘64/’65 ontmoet hij daar Piet Kuipers. Beide jongens zijn onderofficier en hebben veel contact: “In het begin woonden we allebei in Den Haag, dus dan reisden we ook samen heen en weer. We hadden allebei al een beetje verkering, je weet hoe dat gaat. Toen raakten we goed bevriend.” Ook de vriendinnetjes, en later vrouwen, raken bevriend. Piet trouwt met Ineke van Gastele en verhuist al snel met haar naar Delft. Na zijn militaire dienst gaat Piet daar ook werken bij de Gist- en Spiritusfabriek. Hij werkt daar op het lab. In 1968 wordt hun dochter Pascal geboren.

Dit alles maken Jan en zijn inmiddels vrouw Carla ook mee: “Ze zijn op onze bruiloft geweest en we hebben elkaars kinderen geboren zien worden. We hadden een hele goede vriendschap eigenlijk.” Ze gaan ook samen weekendjes weg naar de Veluwe en helpen elkaar met het verbouwen van hun huis: “Het waren rustige mensen: een sigaar roken, boekje lezen. Maar ze hielden ook van een goed glas wijn, een lekker hapje en drankje. Het was er altijd opgeruimd, maar gezellig. Fijne mensen waren het.”

Rond 1972 verhuizen Piet en Ineke naar Vianen met hun dochter, maar daar wonen ze maar kort. Een jaartje later vertrekken ze namelijk naar Duitsland. Daarna verwatert het contact, maar Jan en Carla zijn hun vrienden nooit vergeten: “Ondertussen is er een heel leven aan voorbij gegaan. Ze hadden toen een kindje van twee, misschien hebben ze er inmiddels wel zes. Er kan zoveel gebeuren in vijftig jaar!”

Hoewel Piet en Ineke naar Duitsland zijn vertrokken, komen ze allebei uit grote gezinnen in Den Haag. Via die familie moeten ze te vinden zijn, denken Jan en Carla: “Maar wie weet zijn ze inmiddels ook al wel weer terug in Nederland…”

Aanknopingspunten:
* Piet Kuipers en Ineke van Gastele
* geboren rond 1945
* groeien beide op in Den Haag en komen uit vrij grote gezinnen
* Ineke’s ouders hadden een forniturenzaak aan de Goeverneurlaan in Den Haag in een hoekpand
* Piet en Ineke trouwen rond 1964
* Piet zit in 1964-1965 in militaire dienst en is hospik (medische verpleger) bij
lichting 63-3 van de 44e afdeling Veldartillerie in ’t Harde
* hij woont dan met Ineke in Delft
* daar krijgen ze rond 1968 een dochter Pascal
* na zijn militaire dienst is Piet gaan werken bij de Gist- en Spiritusfabriek in Delft
* rond 1972 verhuizen Piet en Ineke naar Vianen met hun dochter
* rond 1973 vertrekt het gezin naar Duitsland
* daar zou Piet als voorlichter of verkoper van medicijnen zijn gaan werken
* Ineke werkte waarschijnlijk op het lab of had een kantoorbaan