Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend Ton de Baar

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend Ton de Baar

"Het leek wel of het hotel van de aardbodem was verdwenen..."

We vinden uit dat Ton een dochter heeft, Mariella, die in de Italiaanse stad Arona een sieradenwinkel runt. Zij vertelt ons dat haar vader al meer dan 35 jaar terug is overleden... Mariella is nieuwsgierig naar het jonge leven van haar vader en komt graag in contact met Han. Alleen is er een probleem: Mariella spreekt geen Engels. Gelukkig is haar Nederlandse vriendin Gabrielle van Zetten bereid om te vertalen: "Mariella wil heel graag naar Nederland komen om je te ontmoeten, Han, en zo meer over haar vader te weten te komen!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Han vraagt zich al jaren af waar zijn vriend Ton de Baar uit Zandvoort nu is gebleven. In 1967 vertrekt Ton halsoverkop naar Italië, kort nadat hij zijn bruiloft afgeblazen heeft. “Hij kwam erachter dat zijn vriendin vreemdging. Ton heeft toen zijn stoute schoenen aangetrokken; hij vroeg zijn moeder de sleutels van de auto, is naar Italië gereden en daar in een hotel gaan zitten."

Han en Ton houden contact via brieven, en drie jaar later gaat Han met vrienden op vakantie in Italië. “Het hotel lag op vijf kilometer afstand van ons vandaan en had ik snel gevonden. Daar sprak ik een dame die de vriendin van Ton bleek te zijn. Ze vertelde dat hij boodschappen aan het doen was voor het hotel en bood me wat te drinken aan. Na een uur kwam Ton terug en hebben wij daar samen heerlijk gegeten." Na dat bezoek verwatert het contact tussen de twee vrienden.

Jaren later, in 2010, gaat Han opnieuw naar Italië. “Het leek wel of het hotel van de aardbodem was verdwenen. Ik kon de haren wel uit mijn hoofd trekken, want ik had het hartstikke leuk gevonden om Ton nog eens te zien.” Han blijft daarna op andere manieren zoeken naar Ton, maar tevergeefs. “Ik blijf maar denken: hoe gaat het nu met hem? Is hij getrouwd met die Italiaanse en heeft hij kinderen?"

Aanknopingspunten:
* Ton de Baar
* geboren in 1944 of 1945
* woonde in Zandvoort met alleen zijn ouders (hij was enig kind)
* ging in 1963 naar de hogeschool IVA in Driebergen
* vanaf 1967 is hij in Italië bij de camping/hotel Bellavue in Andora
* hij heeft een vriendin in Italië
* met deze vriendin, de dochter van de campingbaas Bellavue in Andora, is hij waarschijnlijk getrouwd

Zoeker Han

Han zoekt vriend Ton de Baar (deel 1)

Han zoekt vriend Ton de Baar (deel 2)