Adres Onbekend
KRO-NCRV

Eerste vriendje Henk Klooster

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste vriendje Henk Klooster

"Ellen, mijn grote liefde uit de jaren 70, is weer terug!"

Beluister het onderstaande fragment om te horen hoe Ellen en Henk elkaar na al die jaren bijpraten over elkaars leven!

Het verhaal
Een alternatieve jongen en een kunstenaar in spé. Zo omschrijft Ellen haar eerste vriendje Henk Klooster. Ze leren elkaar kennen in een jeugdcentrum in Roden: “Hij was een halfjaar ouder dan ik. Hij was groot en had zout-en-peperkleurig haar. Halflang indertijd, het stak onder zijn muts uit. Ik kon hem nauwelijks in zijn ogen kijken door dat gordijntje. Hij was een absoluut buitenbeentje en dat was ik ook!”

Henk is verder erg creatief en in zijn vrije tijd schildert hij: “Karel Appel-achtig werk. Mijn broer heeft nog werk van hem thuis staan. Als ik het nu terugzie, had het echt potentie.” Ellen wil in die tijd net als Henk kunstenaar zijn en is dat uiteindelijk ook geworden: “Ik leef nu al dertig jaar van mijn schilderijen! Ik ben zo benieuwd of datzelfde geldt voor Henk.”

Na de havo gaat Ellen op reis naar Amerika en als ze terugkomt in Roden is de liefde voor Henk over: “Ik voelde me van Henk afgevloeid en was niet meer verliefd. Hij had zijn havo ook nog eens niet gehaald, maar hij was al wel aangenomen op de kunstacedemie. Hij was heel nonchalant met leren en studeren en toen was hij de weg kwijt. Hij wist niet wat hij moest doen.”

Ellen heeft hem al sinds 1979 niet meer gezien, maar denkt toch nog vaak aan hem. Later hoort ze dat Henk naar Groningen is vertrokken en dat hij daar in de drugswereld terecht is gekomen: “Ik vraag me zoveel dingen af over hem. Zou hij het geluk gevonden hebben, net als ik? Is hij ook kunstenaar geworden? En vooral: is hij goed terechtgekomen?”

Aanknopingspunten:
* Henk Klooster
* geboren rond 1958
* kwam uit Roden
* zat op de openbare scholengemeenschap Leek
* waarschijnlijk heette de school ‘het Westerkwartier’
* hij was enig kind
* zijn oma – moeder van zijn moeder – woonde bij hen in huis
* hij ging om met een Jeroen op school
* Jeroen woonde in de buurt van Henk in Roden
* Henk wilde naar de kunstacedemie
* was een absoluut buitenbeentje
* zag er indertijd excentriek uit: hij droeg altijd een muts en keek door zijn gordijntje van haar
* zijn ouders gingen uit elkaar
* vader overleed later
* laatst bekende adres: in Roden (straat onbekend)