Adres Onbekend
KRO-NCRV

Buurvrouw Smit

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Buurvrouw Smit

"Allemaal dankzij buurvrouw Smit"

Tijdens de uitzending
We ontvangen een bericht van Betty, die onmiddellijk de naam van mevrouw Smits dochter herkent: Marlouke. Het telefoonnummer dat Betty nog van haar heeft, blijkt nog steeds in gebruik te zijn! Via Marlouke komen we dichter bij mevrouw Smit. Ze leeft nog en woont in Uden! We krijgen haar aan de telefoon. "Wat grappig dat jij mij herinnert aan de pannenlappen, ik kan me dat helemaal niet herinneren."

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan het gesprek hieronder!

Het verhaal
Sien loopt over straat in Meppel als ze plots weer denkt aan haar achterbuurvrouw Smit, die met haar hele gezin naar Leiderdorp is verhuisd. "Ik ken half Meppel, want ik ben hier geboren en getogen. Maar heb mevrouw Smit heb ik nooit meer gezien. Als ik van de markt kwam, stond ze al voor het raam en dan zei ze: 'Kom maar even binnen, gezellig koffie drinken!'. Zij en haar man hadden kinderen in dezelfde leeftijd als onze kinderen. Onze jongste speelde altijd met hun jongste meisje."

Buurvrouw Smit maakt indruk op Sien en daarom is ze jaren na de verhuizing nog steeds met haar bezig is. "Ik kreeg ooit van haar een pannenlap en dat was zo’n ideaal ding! Zo’n lange pannenlap met in het midden een gat. Op het laatst was de lap versleten en toen heb ik het zelf geprobeerd na te maken. Ik heb er wel 150 gemaakt naderhand, iedereen wilde er wel eentje. Dan kom ik mensen op de markt tegen en dan zeggen ze: ‘Je pannenlap gebruik ik nog elke dag!’. Allemaal dankzij buurvrouw Smit."

Aanknopingspunten:
* mevrouw Smit
* geboren rond 1940
* was getrouwd met een beroepsmilitair
* samen hadden ze vijf kinderen: Jaap, Marloeke (of Marlouke), Frans, Bartje en Dorien
* het gezin Smit woonde in de Van Kuykstraat, in de wijk Haveltermade in Meppel
* de kinderen gingen naar de JS Benthemschool in Meppel
* ze verhuisden later met het hele gezin naar Leiderdorp
* zoon Jaap zou commissaris van de Koning zijn in Zuid-Holland

Buurvrouw Smit

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend