Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend Frans van Eijk

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend Frans van Eijk

“Ik kon altijd op Frans terugvallen!”

We vinden Frans' dochter Jaleesa die in Groningen bij een modezaak zou werken. Ze dat ze haar vader gaat inlichten. Frans is enorm enthousiast en wil dolgraag weer contact met Wim! Hij kan wegens omstandigheden niet aan de lijn komen, maar heeft wel een mooie boodschap voor Wim achtergelaten: “Hey Wim! Ik wil je heel graag weer zien, wat leuk dat je me zoekt!” Wim mag hem na de uitzending meteen bellen! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Wim (73) blikt terug op de jaren 80, op de periode dat hij een avondwinkel in Amsterdam had. “Ik ging ’s middags om vier uur open en ’s nachts om één uur dicht, zeven dagen per week.” Wie vaak in de winkel komt, is de elf jaar jongere Frans van Eijk. “Daar is op een gegeven moment een soort vriendschap uit ontstaan, omdat hij mij als het druk werd spontaan ging helpen.” Hij laat regelmatig de zaak aan hem over en ook wanneer Wim in het ziekenhuis komt te liggen, schiet Frans hem te hulp. “Daar wilde hij eigenlijk niets voor hebben, als hij af en toe een paar boodschapjes mee kon nemen.”

Naast dat Frans bijna elke avond in Wims winkel te vinden is, komt hij ook over de vloer bij zijn gezin in Hoofddorp. “Hij schroomde niet om mijn twee jonge kinderen mee te nemen naar Duinrell, de Efteling of het circus.” In die vijf jaar dat Wim de avondwinkel heeft is Frans hem op verschillende manieren tot steun. “Mijn winkel is vaak doelwit geweest van een hoop narigheid. Inbraken, overvallen; gewapende overvallen… Daar heeft hij me toch altijd flink doorheen geholpen. Ik kon altijd op Frans terugvallen!” Maar als Wim in 1990 de zaak verkoopt, verwatert het contact. “Hij was natuurlijk een stuk jonger, dus hij stond aan het begin van zijn carrière. Ik denk dat hij aan het zoeken was: wat wil ik, wat kan ik?”

Volgens Wim wist Frans in ieder geval een heleboel van mode af. “Hij was benaderd door een beroemde couturier, Co Hoving, die absoluut inzag dat hij veel talent had voor mode. Zij hadden samen het plan om een overhemdenmerk op de markt te zetten en ik ben in 1991 bij de opening van hun zaak Cofra Design op de Singel geweest.” Hij is benieuwd of Frans nog steeds in de modewereld zit. “Ik wil heel graag weten wat er van hem geworden is, maar hem ook bedanken dat hij me zo vaak geholpen heeft!”

Aanknopingspunten:
* Frans van Eijk
* geboren rond 1960 in Amsterdam
* woonde bij zijn vader op de Baarsjesweg in Amsterdam
* zijn ouders waren gescheiden; moeder woonde in Almere
* hij had een broer en een zus; zijn broer heette mogelijk Maurice
* Frans werkte (waarschijnlijk rond 1984-1988) bij de Sony in Amsterdam
* rond 1989 is hij het huis uitgegaan en elders gaan wonen in Amsterdam
* later verhuisde hij naar een benedenwoning op de Admiraal de Ruyterweg
* hij heeft een kind gekregen bij een Molukse vrouw, waarschijnlijk een dochter
* in 1991 opende hij samen met couturier Co Hoving een modewinkel genaamd Cofra Design op de Singel
* mogelijk is hij in de modewereld werkzaam gebleven
* Frans was een lange, slanke vent van bijna 2 meter
* hij was gek van autorijden en ‘mooie’ auto’s

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Wim in de studio | Frans van Eijk (rechts) en Co Hoving (links)

Wim zoekt vriend Frans van Eijk (deel 1)

Wim zoekt vriend Frans van Eijk (deel 2)

Wim zoekt vriend Frans van Eijk (deel 3)