Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Rob Hoeijmans

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Rob Hoeijmans

De complimenten vliegen over en weer.

We worden overspoeld met telefoontjes: Rob Hoeijmans wordt aan alle kanten herkend en ingeseind dat hij wordt gezocht. We vinden hem via zijn werkgever en krijgen hem dan al snel aan de lijn. Hij wil Jeannette na al die jaren wel weer spreken en komt bij wijze van verrassing voor haar aan de lijn. Hij is verrast dat Jeannette hem zoekt: “Zo bijzonder was ik nou ook weer niet, toch?”, maar Jeannette verzekert hem ervan dat dát wel degelijk zo was. “Nou jij was anders ook ongekend populair, hoor. De hele haven keek naar je uit!”, roept Rob. Hij kan zich nog goed herinneren hoe Jeannette eruit zag in die tijd: “Je had altijd leuke kleding aan en dan rode lippenstift. Zelfs je mentor uit die tijd had het daarover!” Jeannette en Rob gaan binnenkort afspreken. Hoe zou het zijn om elkaar na al die tijd weer te zien?

Het verhaal
Jeannette vertrekt op haar achttiende van Meppel naar Amsterdam om te gaan werken bij de douane. Ze begint bij de havens en krijgt later voornamelijk een kantoorbaan op Schiphol. Ze werkt veel onregelmatige diensten en vindt het helemaal niks. Na twee jaar keert Jeannette terug naar Meppel. Ze heeft ook heimwee naar Drenthe en haar familie die daar nog woont. Haar sociale leven in Amsterdam was beperkt: ze kende niemand en voelde zich alleen. Gelukkig was daar Rob Hoeijmans: “Ik voelde me bij hem thuis. Hij hoorde me aan en luisterde naar mij. Hij sleepte me mee naar de bioscoop, of nam me een dagje mee.”

Rob Hoeijmans leert ze kennen tijdens een van de lessen die ze verplicht moet volgen om bij de douane te kunnen werken. Amsterdam maakt diepe indruk op Jeannette en dat komt mede door Rob, want die laat haar de stad zien. Ze gokt dat Rob een Amsterdammer moet zijn geweest, want hij kende de stad goed. Rob Hoeijmans heeft jammer genoeg een vaste vriendin indertijd. Jeannette vermoedt dat het wel iets had kunnen worden tussen haar en Rob, als hij geen vriendin had toen. Uit respect voor de vriendin houdt ze gepaste afstand: “Ik wilde daar niet tussenkomen.”

Na haar terugkeer naar Meppel is er nooit meer contact geweest met Rob. Wel heeft ze vaak nog aan hem gedacht. Zou hij nog steeds in Amsterdam wonen?