Adres Onbekend
KRO-NCRV

liefde Marianne Zuidema

  1. Nieuwschevron right
  2. liefde Marianne Zuidema

Ze is Bens verjaardagscadeautje: "Met een grote strik er omheen!"

Het blijft even spannend, maar: ja hoor! We vinden Marianne in Marum, Groningen via haar schoonzus Jet. En ze komt als verjaardagscadeautje aan de lijn voor de geëmotioneerde Ben: "Een cadeau met een grote strik er omheen!" Beluister de uitzending van 30 juni 2019 om het eerste gesprek tussen de twee oude liefdes te horen.

Het verhaal
Het is september 1967. Ben is 27 jaar en wordt tijdens zijn stage bij Vroom & Dreesman overgeplaatst van Alphen aan de Rijn naar Leiden: “Ik zat in de kantine te praten met wat mensen, tot er een meisje binnenkwam lopen. Ik viel als een blok voor haar… Ze was heel leuk en charmant. Haar haren in zo’n lange vlecht naar achteren. Ze zag er goed uit, maar was ook een fijne meid. Ze kon met iedereen goed opschieten.”

De twee zijn onmiddellijk onafscheidelijk en ondernemen veel: samen op vakantie naar Italië en Joegoslavië, tripjes naar Bens familie in Brabant. Maar Ben gaat tijdens hun relatie door een moeilijk periode in zijn leven. Zijn vader overlijdt op jonge leeftijd en zijn leven wordt nog verder op zijn kop gezet: “De manager van V&D belde dat ik onmiddellijk naar het ziekenhuis van Den Bosch moet komen, het ging niet goed met mijn moeder...” Marianne twijfelt geen moment en samen rijden ze door de dichte mist naar het ziekenhuis. Het blijkt foute boel. Bens moeder overlijdt ook en dan wordt het hem allemaal te veel: “Uiteindelijk heb ik het op een onprettige manier aan me voorbij laten gaan. Dat lag helemaal aan mij. Ik heb het uitgemaakt zonder ooit een echt goede reden aan Marianne te geven. Hier heb ik tot op de dag van vandaag spijt van gehad.”

Nu zou hij Marianne graag nog eens spreken en haar bedanken dat ze hem destijds zo liefdevol heeft gesteund: “Marianne heeft mijn moeder nog gekend en heeft zelfs aan haar sterfbed gezeten. Dat vind ik toch wel heel bijzonder. Mijn moeder is inmiddels meer dan vijfitig jaar dood en mijn huidige vrouw en kinderen hebben mijn beide ouders nooit gekend...”

Aanknopingspunten:
* Marianne Zuidema
* geboren tussen 3 en 9 oktober 1947 (heel misschien ’48)
* ze was jarig vlak na het Leids Ontzet
* woonde tot eind 1968 met haar ouders en oudere broer aan de
Coornhertstraat in Leiden
* daarna woonde ze op kamers in de Surinamestraat in Alphen aan de Rijn bij de familie Van de Velde tot 1969
* later is ze weer terug bij haar ouders gaan wonen
* Marianne heeft de MULO gedaan in Leiden
* werkte eind jaren 60 als telefoniste bij V&D in Leiden
* is later in het ziekenhuis in Leiden gaan werken (functie onbekend)
* ze had een Morris (voorloper Mini Cooper), waar ze graag in reed
* haar vader was timmerman en werkte ’s avonds als technicus in de Leidse Schouwburg
* ze ging eind jaren 60 o.a. op vakantie naar Joegoslavië en Italië