Adres Onbekend
KRO-NCRV

jeugdliefde Harm Rutten

foto: Sofie
  1. Nieuwschevron right
  2. jeugdliefde Harm Rutten

“Ik wens haar alle goeds, maar heb geen behoefte aan verder contact..."

Sofie en oma Jo komen allebei aan de lijn en doen samen hun verhaal. Via verre familie van Harm krijgen we als snel een nicht aan de lijn, die hem gelijk voor ons gaat inschakelen. We vinden Harm en spreken hem ook! Helaas is de uitkomst niet helemaal zoals gehoopt: "Ik vind het een hele sympathieke zoekactie van haar kleindochter en ik wens Jo ook alle goeds, maar op mijn leeftijd heb ik geen behoefte meer aan verder contact met haar. Onze levens zijn allebei onze eigen weg gegaan...". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal en de reactie van Jo en haar kleindochter Sofie.

Het verhaal
De 20-jarige Sofie heeft een goede band met haar oma Jo Knol: “Ik praat heel veel met mijn oma over haar leven. Ik vind het leuk om daarover te horen, schrijf er ook dingen over op. Ze vertelt vooral over haar jeugd, die was behoorlijk lastig. Maar als ze over de periode met haar eerste grote liefde praat, begint ze steeds te stralen. Dan wordt ze vrolijk. Daarom leek het mij zo leuk om hem, Harm Rutten, te zoeken voor mijn oma!”

Jo en Harm ontmoeten elkaar op een dansavond in Café De Vries in Zuidwolde: “Ze hebben twee jaar verkering gehad en waren zelfs verloofd. Er is in 1957 nog een groot verlovingsfeest geweest bij de ouders van mijn oma in Veeningen, maar vlak voordat ze zouden trouwen heeft mijn oma de verkering verbroken! Ze vond zichzelf tóch te jong om te trouwen. Harm was net wat ouder en serieuzer, zij ervaarde dat als benauwend... Mijn oma vertelde dat Harm heel boos was. Hij vond het vrij heftig dat zij de verloving zomaar had verbroken. Nadat mijn oma dat had uitgesproken heeft ze hem nóóit meer gezien en dat zit haar nog steeds dwars!”

Inmiddels is oma Jo 83 jaar en Sofie heeft het gevoel dat de tijd begint te dringen: “Het zou haar heel erg goed doen om Harm te spreken. Voor haar geeft het ook wat rust. Ze heeft een naar gevoel overgehouden aan hoe ze het heeft verbroken destijds, terwijl hij echt een lichtpuntje was in haar moeilijke jeugd. Ik heb zelf al een beetje lopen zoeken op internet en vond zowaar een oude foto van Harm! Mijn oma zei altijd al wel dat het een hele knappe man was, maar nu heb ik hem zelf ook kunnen bewonderen, haha! Het is een sepia-achtige foto van een korfbalteam uit Koekange. Helemaal rechtsonder zit Harm op zijn hurken. We hebben die aan mijn oma laten zien en ze was heel verbaasd dat we die foto überhaupt gevonden hadden. Nu Harm zelf nog!”

Aanknopingspunten:
* Harm Rutten
* geboren rond 1934
* komt uit Koekange
* werkte in 1955 bij de NS in Utrecht, mogelijk als conducteur
* hij woonde toen nog in Drenthe
* begin jaren 60 werkte hij bij de Hoogovens in IJmuiden
* mogelijk is hij die kant op verhuisd
* van 1955 tot 1957 had hij verkering met Jo Knol uit Zuidwolde
* zij ontmoetten elkaar in cafe De Vries in Zuidwolde
* ze gaven in 1957 een verlovingsfeest bij Jo’s ouders in Veeningen
* Harm had waarschijnlijk twee zussen
* eentje woonde nog thuis, de oudere zus was getrouwd en woonde in Meppel
* later heeft Harm gekorfbald bij vereniging K.I.A. in Koekange
* op een teamfoto staan verder: Geert Scheper, Annie Dolsma, Jan Heuvelman, Niesje Steenbergen, Willem Bartelds, Gerda Smink, Jo Mulder, Geesje Jonker, Martin Meinen, Lenie Smink en Jannie Guichelaar

button arrow
button arrow
foto: Historische Vereniging De Wijk Koekange
Harm Rutten (rechtsonder) & oma Jo

Jo zoekt jeugdliefde Harm Rutten - deel 1

Jo zoekt jeugdliefde Harm Rutten - deel 2