Adres Onbekend
KRO-NCRV

OPGELOST: Familie van Vera van Ligten

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. OPGELOST: Familie van Vera van Ligten

We vinden een kleinzoon van Vera's broer Henri, die ons vertelt dat zijn oudtante nooit kinderen heeft gekregen. Maar er is nog wel een nichtje van Vera in leven: de 85-jarige Heddy van Ligten. Heddy is heel erg benieuwd naar de bewaarde foto's en brieven van haar nicht: "Wat een ontzettend leuke verrassing is dit!" Nanda vliegt binnenkort naar Nederland om haar de doos met spullen te overhandigen. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het
verhaal
“Eind jaren `90 ben ik aan een stapel brieven gekomen. Ik had toen een goede vriend die weleens bij me langskwam en deze vriend verbouwde huizen. Toen ik zelf een keer bezig was met mijn eigen huis zei ik tegen hem: 'Als je eens een keer wat leuks tegenkomt bij een verbouwing, een raam of een kozijn, neem het mee; misschien kan ik er wat mee.'

Toen kwam hij dus op een avond met een doos aanzetten, met daarin meer dan 30 brieven en documenten. In die brieven staat dus feitelijk het hele leven van ene Vera van Ligten. Eerst wilde ik er een boek van maken, maar later dacht ik dat ik dat niet kon maken. Deze spullen horen bij de rechtmatige eigenaar, bij de familie van deze Vera.

Vera zelf is geboren in december 1915 op Java in Pasoeroean. Zij zal niet meer leven. Ik heb wel meer informatie over haar ouders gevonden op een site van oorlogsoverledenen. Haar moeder is Maria Elisabeth Staargaard en haar vader is Willem van Ligten. Of Vera zelf kinderen heeft gekregen weet ik niet. Zij was 40 jaar als ze in Rotterdam aankomt.

Maar misschien is er nog familie van haar? Ik heb de doos altijd meeverhuisd, dus hij staat hier nu in Italië. Ik heb ook een foto van Vera zelf, er zit een rijbewijs in, diploma’s, een biljet van de oversteek van Indië naar Nederland, en dus vooral heel veel liefdesbrieven van haar en ene “Witje”. Daar had ze een relatie mee, en hij was blijkbaar militair in Indië, maar is wel eerder dan Vera vertrokken naar Nederland. Zij zou hem in Nederland ontmoeten, maar dat liep niet goed af.

Wat als ik geen familie vind? Dan moet het naar een of ander instituut. Bij mij hoort het niet. Maar ik kom nog vaak in Nederland, en ik wil er echt voor overkomen als ik iemand hier blij mee kan maken.”

Aanknopingspunten:
* Familie van Vera van Ligten
* Vera is geboren in december 1915 in Pasoeroean (Pasuruan) op Java, Indonesië
* Haar vader is Willem van Ligten, haar moeder heet Maria Elisabeth Staargaard
* In 1955 vertrok Vera met de “Sibajak” naar Nederland
* In april 1955 komt ze aan in de haven van Rotterdam
* Haar eerste adres vanaf april 1955 is Frederik Hendriklaan in Den Haag

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Familie van Vera van Ligten