Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: 8 broers en zussen van Marleen!

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: 8 broers en zussen van Marleen!

De familie wist deels van Marleens bestaan…

We vinden al snel uit dat Marleens moeder Riek van Hoolwerff heette en dat ze maar liefst negen kinderen heeft gekregen! Marleen is een van die negen kinderen en sommige van haar broers en zussen wisten van haar bestaan! We krijgen een tante te spreken die ons meer kan vertellen over de familie: “Riek heeft een moeilijk leven gehad. Ze had negen kinderen en kon de zorg voor al die kinderen niet aan, terwijl haar man in de gevangenis zat.” Via deze tante krijgen we contact met enkele kinderen van Riek. Niet iedereen heeft geweten van het bestaan van Marleen. De familie IJkema blijkt heel groot te zijn en Marleens broers en zussen moeten langzaam wennen aan het idee dat er nog een zusje bestaat. Maar er is ook nieuwsgierigheid. De jongste uit het gezin – Sylvia – reageert als eerste: “Ik ben heel nieuwsgierig naar Marleen!” Ze komt voor Marleen aan de telefoon. Marleen is razend enthousiast, want op zoveel familie had ze niet gerekend. Er zijn nog veel vragen, maar deze worden hopelijk gauw beantwoord.

Het verhaal
Marleen is nu 57 jaar en op zoek naar de kinderen van haar biologische moeder Hendrika Jantina IJkema. Zelf heeft ze haar biologische moeder nooit gekend. Marleen werd na haar geboorte door een buurvrouw van haar moeder bij de nonnen te vondeling gelegd in Amsterdam. Marleen groeit later op in een pleeggezin. Daar heeft ze een goede jeugd gehad.

Pas wanneer ze tien jaar oud is, hoort ze van haar ontstaansgeschiedenis: “Mijn voogd legde me uit dat mijn moeder getrouwd was met een meneer Sipke IJkema en dat hij in de gevangenis zat. Mijn moeder had tijdens die periode een relatie tussendoor met een Antilliaanse man en uit die relatie ben ik geboren. Toen meneer IJkema uit de gevangenis kwam wist mijn moeder niet wat ze met mij aan moest en heeft mij toen weggegeven. Ze vroeg de buurvrouw of die mij voor het nonnenhuis wilde leggen en dat is waar mijn leven is begonnen.”

Meer dan dit weet Marleen niet. Marleen heeft gehoord dat haar moeder Hendrika Jantina IJkema ten tijde van Marleens geboorte in ieder geval al een zoon en twee dochters had. Deze kinderen zou Marleen graag leren kennen: “Dat zijn mijn broer en zussen! Ik ben zo benieuwd naar hen en naar hoe zij opgegroeid zijn. En ik ben natuurlijk ook nieuwsgierig naar mijn Antilliaanse vader, maar dat is een speld in een hooiberg.”