Adres Onbekend
KRO-NCRV

Onvergetelijke logé Saantje Siahaya

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Onvergetelijke logé Saantje Siahaya

"Deze foto van ons gezin heb ik nog nooit eerder gezien!"

We worden gebeld door iemand die de hele familie Siahaya kent! Ze seint ze snel in en ja hoor, daar is Saantjes zus Lies: "Helaas dementeert mijn zus Saantje, dus zij kan niet aan de lijn komen. Maar ik vind het fantastisch dat je haar zoekt. Deze foto van ons gezin heb ik nog nooit eerder gezien! Ik herinner me inderdaad dat we bij gezinnen in de buurt van Emmen vakantie gingen houden." Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Rolf vraagt zich al jaren af wat er van de Molukse Saantje Siahaya terecht is gekomen. Rond 1957 ontmoet hij haar voor het eerst: “Ik was een jaar of tien en via mijn vaders werk konden Molukse kinderen uit Kamp Schattenberg bij Westerbork een paar weken vakantie vieren bij andere gezinnen. Mijn vader ging meteen in op dat verzoek van zijn baas! Wij vonden het wel spannend hoor, om die mensen te leren kennen. Je maakt toch kennis met een andere cultuur. In die tijd was het best iets spannends om opeens in een Moluks kamp te staan!”

Want Rolf en zijn familie gaan eerst langs in het kamp om de familie Siahaya te ontmoeten: “Iedereen was zo ontzettend vriendelijk. Die kennismaking was fantastisch! Die mensen hadden niets, leefden met veel te grote gezinnen in van die oude barakken. Maar ze waren toch heel vrijgevig, we mochten gelijk mee eten. Daar geneerde ik me een beetje voor, dat we dan ook nog hun eten opaten. Ik heb daar voor het eerst in mijn leven nasi gegeten! Dat kende ik helemaal niet. Het was echt een warm ontvangst.”

Na die eerste ontmoeting komt Saantje zes weken lang vakantie vieren bij Rolfs familie: “Mijn vader had een vakantiehuisje geboekt in Elim, ten Noorden van Assen. En we zijn daar toen op de fiets heengegaan, een kilometer of veertig fietsen! Volgens mij zat Saantje achterop, want die kon helemaal niet fietsen. Het was een hartstikke leuke vakantie. Na zes weken hebben we Saantje teruggebracht naar Sattenberg en dat was het dan, onze tijd met haar! Al ben ik dat meisje nooit vergeten. Er gebeurde de jaren daarna natuurlijk veel in de Molukse gemeenschap en steeds als ik er iets over hoorde, vroeg ik me af hoe het toch met Saantje Siahaya zou zijn...”

Aanknopingspunten:
* Saantje Siahaya (fonetisch)
* geboren rond 1949
* is van Molukse afkomst
* zal rond 1951/1952 naar Nederland zijn gekomen
* rond 1957/1958 werd ze tijdens de schoolvakantie vanuit Kamp Schattenberg in Westerbork zes weken ondergebracht bij Rolfs familie in Emmen
* die familie bestond uit twee zoons, een dochter, moeder en vader Roelof
* ze gingen op de fiets op vakantie naar een vakantiehuisje in Elim
* Saantje komt uit een groot gezin met misschien wel twaalf kinderen
* haar vader werkte samen met Roelof bij het toenmalige AKU, nu Akzo(Nobel)
* waarschijnlijk was hij productiemedewerker

Familie Siahaya - Saantje

Onvergetelijke logé Saantje Siahaya deel 1

Onvergetelijke logé Saantje Siahaya deel 2