Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: halfbroer Joop Schalkwijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: halfbroer Joop Schalkwijk

“Ik had het ook begrepen als je geen contact wilde.”

We overvielen Joop vorige week met ons telefoontje. Inmiddels is Joop bekomen van de schrik en zijn koffer is uitgepakt. Hij vindt het bijzonder dat Lucia is gaan zoeken en wil haar graag te woord staan over hun vader Luuk Schalkwijk. Lucia is daar dankbaar voor: “Ik vind het heel fijn dat je aan de telefoon wilt komen. Ik had het ook begrepen als je geen contact wilde.” Joop vertelt dat zijn vader al kort na zijn relatie met de moeder van Lucia uit het leven van Joop en zijn broers is verdwenen: “Ik heb hem daarna 25 jaar lang niet gezien.” Joop heeft zelfs via anderen moeten vernemen dat zijn vader Luuk niet meer leeft. Joop vertelt Lucia dat hij en zijn broers een moeilijke jeugd hebben gehad: “Wij hebben alles zelf moeten doen en mijn moeder bleef ongelukkig achter.” Hij is blij dat Lucia een betere jeugd gegeven is. De twee zullen voorzichtig hun contact opbouwen…

Het verhaal
Lucia groeit op in Utrecht, aan de Justus van Effenstraat. Ze groeit op bij haar moeder Dicky, die al snel na Lucia’s geboorte samen is met Jan Redering. Lucia weet dan ook tot haar 12e niet beter dan dat hij haar vader is. Jan Redering brengt 9 kinderen mee uit een eerdere relatie. En Dicky heeft ook al drie kinderen uit een eerder huwelijk, die ook bij moeder Dicky en Jan Redering worden grootgebracht. Hoe haar moeder ooit Luuk van Schalkwijk tegen het lijf is gelopen weet Lucia niet precies: “Mijn moeder was net gescheiden na een 18-jarig huwelijk toen ze een opleiding als gordijnennaaister ging volgen. Ze was alleenstaande moeder van drie kinderen toen. Ze was al een aantal jaren alleen en zette een bedrijfje op: een soort gordijnenatelier. Ze had contacten met stoffeerders en meubelmakers. Ze moet zo ook met Luuk van Schalkwijk in contact zijn gekomen, want Luuk deed iets in de verfhandel. Ik weet wel dat mijn moeder toen haar huis aan de Justus van Effenstraat moest opknappen. Misschien dat Luuk haar huis wel geschilderd heeft?”

De relatie duurt niet lang, want Luuk Schalkwijk blijkt al getrouwd te zijn en Dicky wil zijn huwelijk niet kapotmaken. Luuk Schalkwijk leert zijn dochter Lucia daarna nooit kennen. Hij komt wel een keer aan de deur en vertelt dan dat hij inmiddels gescheiden is, maar Dicky wil haar vingers er niet aan branden. Na al die jaren is Lucia benieuwd naar haar vader. Zouden zijn zoons van haar bestaan hebben geweten?

Wat gebeurde er tijdens de uitzending?
We vinden een overlijdensadvertentie van een Lucas Schalkwijk uit Harmelen. We vinden ook zijn oude adres aldaar en komen er via een oud-buurvrouw achter dat Lucas al jaren geleden wegging uit Harmelen. Lucas is overleden in 2004. Zijn zoons bleven wel in Harmelen wonen. Hij blijkt drie zoons te hebben nagelaten: Joop, Frans en Lucas.

We komen in contact met Joop, die net terug is van vakantie wanneer we bellen. We lichten hem in over de zoektocht van Lucia naar haar vader Lucas en Schalkwijk en halfbroers. Het verbaast hem niet: “De verhalen over een buitenechtelijk kind heb ik wel gehoord. Die gingen rond, maar de details heb ik nooit geweten.” Dat Lucia zich nu meldt, valt hem rauw op zijn dak: “Ik sta hier mijn koffer uit te pakken terwijl jij me met dit nieuws overvalt. Ik wil hier graag nog een week over nadenken.” Dat respecteren we natuurlijk. Over een week nemen we weer contact op. Hopelijk hebben we dan goed nieuws voor Lucia!