Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: kind van moeder Tietje van der Veer

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: kind van moeder Tietje van der Veer

"Jeetje, wat lijkt u op mijn vader!"

Via de geweldige hulp van onze Zoekbrigade vinden we de archiefkaart van Boele Bijma. En wie zien we daar? Tietje van der Veer! Dé Tietje. Wat opvalt is dat Tietje niet alleen moeder was van Willy, maar dat ze nog twee kinderen heeft gekregen: Hans en Jan! We vinden halfbroer Hans en hij heeft nooit geweten van Willy's bestaan. Esther staat met open mond naar Hans te kijken als hij de studio binnenloopt: "Jeetje, wat lijkt u op mijn vader!". Beluister onderstaande fragmenten voor het hele verhaal. Op zondag 26 januari 2020 blikken we terug op dit verhaal en horen we wat de ontmoeting van vorige week voor Anneke en Esther heeft betekend.

Het verhaal
Anneke Bethlehem is op zoek naar de biologische familie van haar vorig jaar overleden man Willy Bethlehem. Willy werd als baby afgestaan door zijn biologische moeder Tietje en geadopteerd door de familie Bethlehem. Hij vond het zelf nooit nodig om te gaan zoeken naar zijn biologische familie. Maar Anneke wil nu op zoek naar haar schoonfamilie, vooral voor hun dochter Esther: “Ik ben gewoon heel nieuwsgierig waar ik bepaalde karaktertrekken vandaan heb. Ik leek altijd erg op mijn vader Willy en van zijn kant weten we dus helemaal niets!”

Tietje werd tijdens haar zwangerschap naar Rotterdam gestuurd. Voor Willy was het goed zo: “Hij heeft zelf nooit de behoefte gehad om op zoek te gaan naar zijn biologische moeder. Maar hij bezat talent dat hij niet had meegekregen van z’n adoptieouders, hij kon namelijk heel goed tekenen en ging uiteindelijk ook naar de kunstacademie. Was Tietje ook creatief? En hoe was Tietje in de omgang? Bij zijn overlijden dacht ik, misschien nu dan maar eens verder gaan met het zoeken naar antwoorden.”

Aanknopingspunten:
* Tietje van der Veer
* geboren rond 1925
* waarschijnlijk zwanger geraakt als tiener
* bevallen van een zoontje op 16-06-1940
* periode zwangerschap/bevalling bij het Leger des Heils in Rotterdam
* Willy is na drie maanden terecht gekomen bij de familie Bethlehem
* op 16 juni 1940 is Willy geboren en op 18 juni 1940 deed zijn biologische moeder via de rechtbank officieel afstand van hem
* Tietje was kort getrouwd met Boele Bijma

Anneke Bethlehem zoekt Tietje van der Veer Deel 1

Anneke Bethlehem zoekt Tietje van der Veer Deel 2

Anneke Bethlehem zoekt Tietje van der Veer Deel 3

Anneke Bethlehem zoekt Tietje van der Veer Deel 4