Adres Onbekend
KRO-NCRV

Favoriete juf Van der Grift

foto: Rocky
  1. Nieuwschevron right
  2. Favoriete juf Van der Grift

"Ik zie jou nog zo zitten daar, jij zat op het bankje bij het raam!"

Juf van der Grift is gevonden en daarmee is de zoektocht van Rocky opgelost. Maar door de zoektocht duiken er nog meer mensen uit Rocky's verleden op! Pierre Feijten, met wie Rocky logeerde bij juf Van der Grift, hoort het verhaal op de radio en meldt zich bij ons. "Rocky, je bent nooit uit mijn gedachten weggeweest!" De twee spreken af elkaar in november, wanneer juf Van der Grift weer terug is in Nederland, te ontmoeten. En Pierre heeft nog een verrassing voor Rocky: hij is al die jaren bevriend gebleven met Rocky's oude beste vriend Martin de Ridder! Dat betekent binnenkort dus nog een hereniging voor Rocky. Benieuwd naar hun gesprek? Beluister dan het laatste fragment hieronder!

Tijdens de uitzending

De Zoekbrigade vindt de voornaam van juf Van der Grift: Thea! Er gaat een spoor naar haar in Deventer, maar mogelijk zou ze ook (deels) in Frankrijk wonen... Na de uitzending worden we platgebeld en krijgen we van alle kanten tips binnen. Een nicht van Thea meldt zich en geeft ons haar nummer. Thea heeft inmiddels al over de zoektocht gehoord als we haar opbellen en komt vanuit Frankrijk aan de lijn voor Rocky. Ze kan hem zich nog heel goed herinneren: "Ik zie jou nog zo zitten daar, jij zat op het bankje bij het raam!" Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Op uitnodiging van Rocky Tuhuteru, voormalig Adres Onbekend-presentator en directeur van Stichting Pelita, zijn we zondag 11 september live op het Malieveld in Den Haag! We maken een speciale locatie-uitzending op de Tong Tong Fair, waarin verhalen met een Indische achtergrond centraal staan. Ook Rocky, die zelf uit een Molukse familie komt en is geboren in een barak nabij Rotterdam, heeft een zoektocht.

Wanneer hij een paar jaar oud is verhuist Rocky met zijn familie van Rotterdam naar een rijtjeshuis in Maarssen. Als enig jongetje van kleur op de Dominee Sandersschool voelt hij zich vaak nagekeken. Maar niet door juf Van der Grift! Bij haar voelt hij zich thuis en zij brengt hem de liefde voor de Nederlandse taal bij. “Het was mijn favoriete juffrouw.” Ook later denkt Rocky nog vaak dat juf Van der Grift de rode loper naar zijn radiocarrière heeft uitgelegd.

Kort na Rocky’s schooljaar bij juf Van der Grift gaat zij ergens anders wonen en stopt ze met lesgeven. “Ik heb toen een paar dagen bij haar gelogeerd, samen met een klasgenoot. Volgens mij woonde ze in de buurt van Arnhem of Velp, want we gingen naar het Openluchtmuseum in Arnhem en zijn ook naar de bioscoop geweest. Dat was ook gelijk de laatste keer dat ik haar zag. Ik zou het geweldig vinden om haar samen met jullie team en alle luisteraars op te sporen. Dus kom maar op met de tips!”

Luister zondag 11 september tussen 12 en 14 uur naar de live-uitzending vanaf de Tong Tong Fair in Den Haag!

Aanknopingspunten:
* Juffrouw Van der Grift
* geboren rond 1940
* had kort blond haar, was lang
* gaf eind jaren 60 les aan de Dominee Sandersschool in Maarssen
* verhuisde richting Velp
* de vader van Govert Schilling was het hoofd van de school en woonde met zijn gezin naast de school aan de Amsterdamse Straatweg
* andere leerlingen uit die tijd: Pierre Feiten, Conny Vlastuin, Rita Voorneveld, Martin de Ridder

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Rocky op de Tong Tong Fair, vroeger en met Ron

Rocky Tuhuteru zoekt juf Van der Grift (deel 1)

Rocky Tuhuteru zoekt juf Van der Grift (deel 2)

Rocky Tuhuteru en juf Thea van der Grift in gesprek

Rocky Tuhuteru en Pierre Feijten in gesprek