Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Bram zoekt zijn vader Bert van Rijn

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Bram zoekt zijn vader Bert van Rijn

"Mijn oma heeft mij stiekem toevertrouwd dat mijn opa nog een kind had."

Die prachtige Franse achternaam van vader Bert wordt massaal herkend tijdens de uitzending: Prud'homme van Reine. Ook reageren veel familieleden met die achternaam, maar daar komen we nog niet direct verder mee. Wie heeft het verlossende antwoord? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Het hele verhaal hoor je in het fragment hieronder.

Na een uitzending blijven zoektochten die nog niet zijn opgelost altijd uitstaan bij ons op de redactie. Zo wil het wel eens gebeuren dat er maanden later plotseling tóch nieuws is. De Zoekbrigade heeft zich namelijk vastgebeten in DNA-onderzoek van Bram en hebben achterhaald wie zijn vader is geweest: Bert Reine! Al gauw meldt zijn kleindochter Marjan zich: "Ja hoor, dit is met 100% zekerheid mijn opa en dus ook jouw vader Bram. Mijn oma heeft mij stiekem toevertrouwd dat jij bestond, dat mijn opa nog een kind had. Dus ik hoop dat ik je antwoorden kan geven op al je vragen." Beluister dit bijzondere gesprek hieronder.

Het verhaal
Tot zijn achtste jaar woont Bram bij zijn tante in Den Haag, samen met zijn moeder Rie en zijn opa. Zijn opa ziet hij als vaderfiguur, want Brams biologische vader is niet in beeld. “Over mijn vader, Bert van Rijn, werd niet gesproken, dat was een groot taboe. Mijn opa had mijn moeder onder de knoet. Mijn moeder dacht dat ze met de nek werd aangekeken, maar dat was helemaal niet zo. Ik heb namelijk nog altijd contact met buurjongens van die tijd! Maar in die jaren 50 telde je imago natuurlijk wel.” Bram vindt het overigens niet erg dat hij zijn vader niet kent in die tijd. “Ik vond het eigenlijk wel lekker om geen vader te hebben. Ik zag veel dominante vaders bij andere kinderen en was dan blij dat ik dat niet had..."

Wanneer Bram besluit om naar Amerika te gaan verhuizen, begint hij vragen te stellen aan zijn moeder. Tot zijn verbazing vertelt ze hem meer dan ooit. "Ze leerde hem kennen op het Sanatorium in Den Haag. En ze vertelde dat hij een grote kerel was, die drumde. Ik heb dat van mijn vader geërfd, want ik heb zelf ook jarenlang muziek gemaakt! Hij was blijkbaar een charmeur en een waaghals." En er komt nog meer nieuwe informatie boven: "Ik bleek vier halfbroers en een halfzus te hebben. Ik ben zo benieuwd naar hen! Ze moeten bestaan, maar ik heb ze nooit gekend..."

Aanknopingspunten:
* biologische vader Bert van Rijn
* geboren rond 1906
* oorspronkelijk was zijn achternaam: Prude d’homme de La Reine
* hij zou al vier zoons en een dochter hebben gehad voor hij een relatie kreeg met Marie Antoinette Elizabeth (roepnaam: Rie) van Steenbergen
* zij is geboren in 1921 in Leiden
* Bert werkte – net als Rie - bij het Nationale Sanatorium aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag
* Bert heeft in de jaren 50 gewoond vlak over de Houtrustbrug in Den Haag in een flat
* mogelijk was dat aan de Sportlaan of de Segbroeklaan
* Bert drumde waarschijnlijk

Brams vermoedelijke vader, zijn moeder en hijzelf vroeger

Bram zoekt vader Bert van Rijn

Vervolg: Bram zocht vader Bert van Rijn