Adres Onbekend
KRO-NCRV

zussen Marijke, Hannie en Els Wolsink

  1. Nieuwschevron right
  2. zussen Marijke, Hannie en Els Wolsink

"Ik heb me vaak afgevraagd of je nog wel in leven zou zijn, Jos!"

Een deel van de familie Wolsink blijkt terug te zijn gegaan naar de Achterhoek, Aalten om precies te zijn. Maar degene die we als eerste aan de lijn krijgen, is de enige echte Marijke! Ze heeft nog vaak aan Jos gedacht. Ze komt voor hem aan de lijn: "Ik heb me vaak afgevraagd of je nog wel in leven zou zijn, Jos. Maar ik ben heel blij dat het goed met je gaat!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Jos woont in de wijk Bouwlust in Den Haag, als hij de extraverte Marijke Wolsink leert kennen: “Ik zag haar voor het eerst bij het zwembad aan de Lievesteinlaan. Ik stond bovenop een balkon, waar ik regelmatig met vrienden kwam om een babbeltje te maken. Die keer keek ik naar beneden…Recht in de ogen van Marijke. Vanaf dat moment zat ze in mijn hoofd! We kwamen elkaar daarna tegen bij het boodschappen doen en bij jeugdcentrum De Kreade. Marijke had hyperblond lang haar en was een feestbeest. We hebben misschien wel twee jaar lang gescharreld en ook toen dat over was, zijn we nog lang vrienden gebleven.”

In die tijd leert Jos ook Marijke's zussen Hanny en Els Wolsink kennen. Hij kan het goed met ze vinden: “Met Hanny kon ik goede gesprekken voeren en Els was een creabea! Het waren hele leuke meiden. Ik bracht ze vaak thuis en als er problemen waren, stonden alle drie die meiden meteen bij mij op de stoep!” Jos is er niet alleen voor hen, de zussen bieden hem ook veel steun: “Ik heb een ernstige vorm van reuma en ik ben destijds negen maanden opgenomen in een revalidatiecentrum. Heel veel vrienden zijn afgehaakt in die tijd, maar zij niet! We zijn tot de zomer van 1976 bevriend gebleven. Totdat ik verhuisde naar Hardenberg... Maar die vriendschap is altijd blijven hangen bij mij!”

Jos en de Wolsinks proberen de vriendschap na de verhuizing nog te onderhouden, maar lukt helaas niet. Veertig jaar geleden heeft Jos al geprobeerd de zussen te vinden: “Ik heb bij hen voor de deur gestaan in Den Haag, maar ze woonden er niet meer... Het was zo'n fijne tijd en we hebben een behoorlijke jeugd meegemaakt samen. Ik ben zo benieuwd hoe het met ze gaat! Ik hoop dat zij deze zoektocht zien als een cadeautje.”

Aanknopingspunten:
* zussen Hanny, Els en Marijke Wolsink
* Hanny is geboren rond 1953, Els rond 1955 en Marijke rond 1957
* het gezin kwam oorspronkelijk uit de Achterhoek, mogelijk uit Doetinchem
* ze woonden in de jaren 70 aan de Vrederustlaan in Den Haag met hun ouders, vlakbij het winkelcentrum
* vader moest voor zijn werk naar Den Haag
* het was een christelijk gezin
* Hanny, Els en Marijke gingen regelmatig uit in ‘De Kraede’ in Den Haag aan de Eekhoornrade
* Hanny had zwart lang haar, Marijke had lang hyperblond haar en Els had kort donker haar

Jos zoekt de zussen Marijke, Hannie en Els Wolsink - deel 1

Jos zoekt de zussen Marijke, Hannie en Els Wolsink - deel 2

Jos zoekt de zussen Marijke, Hannie en Els Wolsink - deel 3