Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: jongste tante uit de familie van Beusichem

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: jongste tante uit de familie van Beusichem

“Je bent altijd welkom bij ons, Dick!”

We vinden de jongste tante uit de familie van Beusichem: Miep. Ze woont in Koedijk en wanneer ze van de zoektocht hoort, nodigt ze Dick meteen uit bij haar thuis: “Je bent hier altijd welkom en ik heb ook al gesproken met mijn zus in Venray en die staat er ook voor open.” Het raakt Dick zeer wanneer hij deze woorden hoort. Hij is blij om zijn jongste tante aan de lijn te hebben: “U klinkt zo jong”, zegt hij zijn tante. Waarop Miep antwoordt dat ze al 70 jaar oud is. Miep is een van de jongsten in de familie van Beusichem en kan daardoor het meest vertellen over vroeger. Binnenkort gaat Dick bij haar langs. Het levensverhaal van zijn moeder wordt nu steeds completer. En zo heeft Dick er in een klap veel meer familie bij!

Het verhaal
Dick is al zijn hele leven nieuwsgierig naar de familie van zijn moederskant. Hij worstelt met vragen, die betrekking hebben op zichzelf. De familie van zijn moederskant heeft hij nooit gekend. Er was een oom, die hij maar twee keer in zijn leven heeft gezien. Verder zijn er vooral veel vragen na al die jaren. Wie kan die beantwoorden?

Dicks moeder was Nellie van Beusichem – Meester uit Schiedam. Nellie groeit al vanaf haar
4e op bij een oom en tante, omdat ze thuis maar moeilijk kan aarden bij de familie van Beusichem. Het zijn de oom en tante Oosterhoff uit Delft die haar in huis opnemen als hun eigen dochter. En zo worden oom en tante Oosterhoff de opa en oma van Dick: “Schitterende mensen waren dat.”

Dick mist dan ook geen familie in zijn jeugd. Maar later komen wel de eerste vragen: ‘Waarom heet mama van Beusichem en niet Oosterhoff?’ Moeder Nellie is daar altijd eerlijk over en vertelt wel aan de kinderen dat ze nooit meer thuis bij haar eigen ouders is geweest. Dick heeft dat nooit raar gevonden. Maar nu is hij zelf vader en ook opa. Dat heeft hem aan het denken gezet: “Ik wil graag weten hoe die familie is geweest. Is schijn veel van ze weg te hebben en dat gevoel van herkenning mis ik wel.”

Er moeten veel ooms, tantes en neven en nichten zijn aan deze kant van Dicks familie. Het maakt hem niet uit: “Iedereen uit die familie zou ik graag willen spreken of zien!”

* ze had ook een broertje: Remi (of Remy/Remie), nu rond de 75 jaar
* de oudste zus heette Bella en die moet in Amerika wonen