Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: beste vriendin Wendy Inklaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: beste vriendin Wendy Inklaar

“We zouden net zo goed zussen kunnen zijn.”

Amy en Bianca reisden deze week af naar Heerhugowaard, naar het adres van het anonieme briefje dat bij Bianca in de bus lag. Ze treffen niemand thuis, maar er brandt wel licht bij de buren. De buurman helpt ze verder: “Ja, daar wonen Wendy en Kees, maar die werken allebei in het casino.” We krijgen het nummer van Wendy en bellen haar meteen op. Bianca vertelt met bibberende stem dat ze voor Wendy’s deur staat: “Echt waar? O, maar ik ben aan het werk!” Wendy laat weten Bianca heel graag te willen zien en daarom nodigen we haar uit in de studio om als verrassing te verschijnen voor Bianca. Bianca heeft niets in de gaten en kijkt verbaasd op wanneer Wendy door de deur komt lopen: ze vallen elkaar in de armen en blijken ook nog eens op elkaar te lijken. Na de uitzending blijken er zelfs meer gelijkenissen te zijn: “We zouden net zo goed zussen kunnen zijn!” Wendy en Bianca gaan vanaf nu nog vaak contact houden, want ze wonen op twintig minuten afstand van elkaar.

Een paar weken geleden waren we druk bezig met de zoektocht naar Bianca's vriendin Wendy Inklaar. Die zoektocht lag stil, maar toen gebeurde er iets heel bijzonders: Bianca vond een brief op haar deurmat met daarop een adres in Heerhugowaard. Verder niets, geen afzender én geen omschrijving van wie dat adres was... Amy ging erop af met Bianca!

Het verhaal
Bianca leert Wendy kennen tijdens haar kindertijd in Amsterdam aan de van Walbeeckstraat. Bianca’s ouders hebben een rijschool en Wendy’s opa en oma wonen ook in die straat. De meisjes zijn nog maar klein als ze voor het eerst met elkaar spelen. Bianca koestert leuke herinneringen aan haar tijd in Amsterdam en vooral aan Wendy. Later verhuist Bianca met haar ouders de stad uit en sindsdien heeft ze Wendy nooit meer gezien.

“Dat meisje van de overkant dat is eigenlijk familie van jou”
Jaren later hoort Bianca van haar ouders dat Wendy niet zomaar een vriendin is geweest. “Wat ik nooit heb geweten is dat Wendy gewoon een nichtje van mij was!”
Bianca ontdekt dat haar opa eerder getrouwd is geweest. Uit dat huwelijk werd de moeder van Wendy geboren. “Het was niet bepaald een geheim dat mijn opa eerder getrouwd is geweest en toch heb ik er nooit van af geweten.”

Bianca’s vader is daarmee dus een halfbroer van de moeder van Wendy. Maar of Wendy ook van dat verhaal afweet? Dat weet Bianca niet, want Wendy verdween uit beeld toen ze slechts tien jaar oud waren. “Weet zij dat we familie zijn? Als je weet dat iemand familie is, verandert het toch iets.”