Adres Onbekend
KRO-NCRV

jongste zus Wanda Staal

foto: Jaap
  1. Nieuwschevron right
  2. jongste zus Wanda Staal

De boodschap is aangekomen en Wanda denkt na over contact!

We vinden een adres van Wanda en Tiemen en de buren doen voor ons een briefje in de bus. We hebben haar dus gevonden! Via een vriendin horen we dat Wanda de boodschap inmiddels gelezen heeft en dat ze nadenkt over contact. Jaap kan via ons in ieder geval vast een brief naar zijn zus sturen.

Het verhaal
Jaap zoekt zijn jongste zusje, Wanda Staal: "Ze was een leuke jongste zus, de vrouwelijke Benjamin van het gezin. Ik heb haar nog goed in gedachten, met haar blonde haar!". Samen groeien ze met vier andere broers en zussen op in Haarlem en verhuizen in 1960 naar Groningen.

Helaas sterft hun moeder, Map Storm, op vrij jonge leeftijd en vader Piet blijft thuis achter met de drie jongste kinderen: “Gelukkig kreeg hij weer een relatie. Onze vader trouwde met een weduwe, die zelf ook vier kinderen had. Zo ontstond een samengesteld gezin met zes thuiswonende kinderen.”. Maar Wanda heeft het er moeilijk mee, ze voelt zich ondergesneeuwd: "Tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog een vriend die niet in de smaak viel bij haar stiefmoeder. Volgens mij heette hij Tiemen Beuvink. Ik hoorde dat er denigrerend mee werd omgegaan. Hij kwam uit een ander milieu dan Wanda en woonde in een wat mindere buurt. Haar stiefmoeder juichte hun relatie niet bepaald toe...”. Daarom kiest Wanda er kort daarna voor om uit huis te gaan en met haar vriend samen te gaan wonen in Veendam. Dit is meteen het begin van het verloren contact tussen Wanda en haar familie.

Het verbroken contact zit Jaap niet lekker en hij probeert Wanda weer te vinden: “Ik wil wél contact met mijn zusje! Maar alle sporen liepen dood. Ik hoorde dat ze waarschijnlijk is verhuisd van Veendam naar Muntendam en dat ze bij transportbedrijf Vos heeft gewerkt in Delfzijl. Maar toen liep het dood. Toen onze vader Piet overleed, konden we haar niet eens een rouwkaart sturen! Niemand wist haar adres...”.

Aanknopingspunten:
* jongste zus Wanda Paulina Staal
* geboren in 1958 in Haarlem
* er zijn in totaal zes kinderen geboren: Els, Nel, Jaap, Marianne, Peter en Wanda
* ze zijn alle zes geboren in Haarlem
* in 1960 is het gezin van Haarlem verhuisd naar Groningen
* rond 1972 verhuisden ze opnieuw naar Hoogkerk
* moeder Map Storm is vrij jong overleden
* vader Piet Staal hertrouwde met een weduwe
* zij had ook al vier kinderen en zo ontstond een samengesteld gezin
* Wanda kreeg verkering met Tiemen Beuvink uit Hoogkerk
* hij werkte waarschijnlijk in een fabriek
* Wanda en Tiemen zijn samen gaan wonen in Veendam en later in Muntendam
* mogelijk zijn ze later getrouwd
* Wanda was een rustig en bedachtzaam meisje, was slank en had blond haar
* ze werkte waarschijnlijk op het kantoor van transportbedrijf Vos in Delfzijl