Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Trude Buijs

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Trude Buijs

"Je bent niks veranderd!" "Nou, jij wel!"

Beluister het onderstaande fragment om te horen hoe de ontmoeting tussen de vriendinnen in de studio was!

Het verhaal
Truus’ vader zit bij het leger. Daarom reist Truus als jong meisje al met haar gezin door heel Nederland. Truus heeft drie oudere broers en nog twee jongere zusjes. Het grote gezin trekt door heel Nederland voor het werk van vader: eerst groeit Truus op in Roden, daarna in Steenwijk en vanaf daar verhuisde het gezin door naar Bergen. Daar brengt Truus het grootste gedeelte van haar jeugd door een dat is dan ook waarom die periode waarschijnlijk de meeste indruk heeft gemaakt. Vanaf Bergen gaat haar vader met vervroegd pensioen. Dan trekt het gezin naar Bussum en dat betekent: wéér een verhuizing. Het betekent voor Truus ook het einde van het contact met haar vriendin Trude.

Truus en Trude wonen in Bergen allebei aan de Tuindorpweg. Truus op nummer 33 en Trudy een paar huizen verderop. Trude was een lief meisje, volgens Truus. Na schooltijd gaan ze vooral met elkaar om: “We waren veel met elkaar. We speelden vooral samen, brachten veel tijd door. Die ouders hadden het best goed. Zij hadden als eerste in de straat een zwart-wittelevisie. Wij mochten iedere middag komen kijken. Alle kinderen van de buurt kwamen daar. Ze mochten dan op de grond gaan zitten en TV kijken. Hoe heet die man die altijd zo gek deed? Swiebertje! Of dappere Dodo. Zij hadden echt een leuk en spontaan gezin.”

Het laatste contact moet zijn geweest vlak voor de verhuizing naar Bussum. Truus en Trude zijn dan rond de 12 jaar. Truus denkt dat Trude misschien wel is teruggegaan naar Duitsland, want daar kwam Trude’s moeder vandaan. Zou Trude ook nog wel eens aan Truus gedacht hebben?

Aanknopingspunten:
* Trude of Trudy Bui(h)(j)s
* nu rond de 70-72 jaar
* had een broer die ouder was
* hadden vroeger als een van de eersten een televisie in huis
* haar moeder was een Duitse, vader een Nederlander
* Trude woonde met haar ouders en broer aan de Tuindorpweg in Bergen
* haar broer had donker haar, met een spierwit stipje op zijn voorhoofd