Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vrienden Ottavio en Massetto

  1. Nieuwschevron right
  2. Vrienden Ottavio en Massetto

"Je koppie is geen moer veranderd, man!"

Peter heeft al die tijd op een verkeerde naam gezocht! Het gaat om Ottavio, in plaats van Octavio. Hij is inmiddels een niet onverdienstelijke musicus, en als fagotist treffen we hem bij het 'Gewestelijke Orkest' in Zuid-Holland. Ottavio wil zijn oude vriend Peter graag weer zien en komt dan ook vanuit Den Haag naar de studio om met hem vele herinnerinen op te halen. Beluister de onderstaande fragmenten terug voor het hele verhaal.

Het verhaal
Peter heeft goede herinneringen over gehouden aan zijn jeugd in Den Haag, die zich vooral op straat afspeelde met zijn buurjongens Ottavio en Massetto van Geijsel: “We waren altijd aan het spelen op straat en kwajongensstreken aan het uithalen. Samen organiseerden we ook een poppenkast, voor de jonge kinderen in de buurt. Als ‘entree’ namen ze dan een krant mee, en voor die kranten kregen wij weer wat geld. De poppenkast hielden we in de schuur van onze buurman. Ja, gekkigheid natuurlijk!”

De jongens Ottavio en Massetto komen uit een muzikale familie: “Hun moeder was ballerina bij een groot gezelschap en gaf pianoles, vader was dirigent bij een Haags orkest: het Residentie Orkest. Ze werden opgevoed door hun oma, maar daarmee was er altijd veel gebekvecht. Zij verplichtte ze om flink te studeren. Ottavio speelde fagot, maar dat deed hij met enige tegenzin. Het waren gewoon twee jongens die veel liever buiten speelde.”

Peter is tot en met het eind van zijn tienerjaren met de jongens omgegaan: “Van mijn 18e tot mijn 20e ben ik in Nieuw-Guinea geweest en bij terugkomst in Nederland ben ik Ottavio en Massetto compleet uit het oog verloren."

Aanknopingspunten:
* Ottavio en Massetto van Geijsel
* Octavio is geboren in 1941 of 1942
* Massetto in 1944 of 1945
* ze woonden in hun tienerjaren aan de Heelsumstraat in Den Haag
* vader was dirigent van ‘Het Residentie Orkest’
* moeder gaf pianoles en was ballerina in een groot gezelschap
* Octavio en Massetto werden ook deels opgevoed door hun oma
* Octavio speelde fagot
* Massetto is waarschijnlijk later bij de marechaussee terecht gekomen